ГоловнаПолітика

Мін'юст: референдум у Криму незаконний

Київ готовий делегувати автономії більше повноважень

Мін'юст: референдум у Криму незаконний
Павел Петренко

Міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що рішення Верховної Ради АР Крим про проведення референдуму в автономії є незаконним.

"Питання про референдум є незаконним, оскільки питання про зміну статусу Криму не підлягають розгляду на місцевих референдумах, це питання загальнонаціонального референдуму", - сказав він у четвер журналістам у Києві, інформує "Інтерфакс-Україна".

Петренко зазначив, що рішення про проведення референдуму ухвалили з порушенням процедури.

Глава Мін'юсту стверджує, що нинішнє рішення в Криму ухвалили під тиском військ. "Вихід один - виведення російських військ з території Криму, і Верховна Рада України готова з Верховною Радою АРК розробляти нову редакцію Конституції щодо розширення повноважень АРК, зокрема економічних повноважень. Це було в нашій передвиборній програмі", - сказав Петренко.

Міністр додав, що Україна готова делегувати більше повноважень місцевим органам влади "для того, щоб у нас запрацювало повноцінне місцеве самоврядування".

"Крим - це територія України. Жителі Криму, напевно, вже відчули, що перебування там російських військ, перш за все, зашкодить самим жителям Криму", - сказав він.

Петренко прогнозує, що курортний сезон в автономії зірвуть. Водночас він запевнив, що влада України виконає свої зобов'язання щодо наповнення місцевого бюджету автономії.

Нагадаємо, в четвер Верховна Рада Криму винесла постанову увійти до складу Російської Федерації на правах суб'єкта Російської Федерації; ухвалила призначити на 16 березня 2014 року загальнокримський референдум (разом із м. Севастополь), на який винести такі альтернативні питання: 1) Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації? 2) Ви за відновлення чинності Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України? Також Верховна Рада АРК звернулася до президента Російської Федерації та Федеральних зборів Державної думи Російської Федерації з пропозицією про початок процедури входження до складу Російської Федерації у статусі суб'єкта Російської Федерації.

Постанова набула чинності з моменту винесення.

Після цього президент РФ Володимир Путін провів закриту нараду з членами російського Радбезу; про її зміст і підсумки не повідомляли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram