ГоловнаПолітика

Влада повинна повернути контроль над ситуацією, щоб не втратити Україну, - експерт

"США за Україну не воюватимуть - світова еліта не готова до Третьої світової війни"

Влада повинна повернути контроль над ситуацією, щоб не втратити Україну, - експерт
Фото: Артем Атаманюк

Ключове завдання центральної влади в Києві - повернути керованість ситуацією, інакше існує ризик втратити Україну як державу.

Таку думку висловив політичний експерт Юрій Романенко на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Переговори, які були позавчора вночі в Європі - це запобігання Третьої світової війни", - підкреслив він.

"У Росії немає жодних спільників - це об'єктивна реальність. В України є - Польща, країни східної Європи, але вони слабкі. США мають межі, за які вони не заходитимуть. США за Україну воювати не будуть. Вони можуть запровадити санкції, але воювати не будуть. Світова еліта не готова вести Третю світову війну, - зазначає Романенко і додає, - У цій ситуації ми повинні розуміти, що самотні й ні на кого, крім себе, сподіватися не можемо".

Експерт підкреслює, що якщо нова влада не керуватиме на південному сході України, він скочуватиметься в хаос, що може послужити аргументом для Росії розгортати там більш активні дії.

"Позиція європейців дуже сильно коливається. Розгортання дестабілізації на Південно-Сході, в тому числі в Україні, може призвести до того, що світ може вирішити, що Україну простіше переділити, ніж зберегти. Ми до цієї війни не готові. Квазістабілізація, яка зараз йде, дуже хитка. Рахунок йде на дні. Ми знаходимося в ситуації воєнного часу, багато хто цього ще не зрозуміли", - підкреслив Романенко.

На його думку, "Вільнюс був червоною межею, яку ми перейшли".

"Щоб вистояти в цих межах... Ми не встоїмо в цих межах, ми втратимо щонайменше Севастополь. У цій ситуації питання стратегії і тактики стає ключовим. Тут потрібен сильний політичний суб'єкт. Переділ влади, який ми бачимо зараз в парламенті, показує, що такого суб'єкта зараз немає. Ключове завдання центральної влади в Києві - повернути керованість ситуацією", - акцентує експерт.

Романенко бачить три варіанти розвитку ситуації в Україні. Перший, на його думку, нереалістичний - коли Європа допоможе Україні грошима і захистить від агресії. Другий варіант - зростання соціального напруження в країні: "Україна підходить до сценарію "Жовтня" (Жовтневої революції 1917 року). Наслідком цього сценарію може бути громадянська війна".

Третій варіант - коли Росія втягується в конфлікт, стабілізує свої позиції, починає окупацію. На думку Романенка, РФ може зробити це, щоб переорієнтувати увагу своїх громадян з внутрішніх проблем на міжнародні, тому що її економічна ситуація погіршується.

"Це може викликати подив у еліт... І в Росії може відбутися переворот", - зазначив експерт.

"Але для того, щоб зберегти цілісність України, потрібно грати", - резюмував Романенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram