ГоловнаПолітика

Росію обурило невиконання колишньою опозицією домовленостей із Януковичем

МЗС РФ у зверненні визнало Януковича президентом

Росію обурило невиконання колишньою опозицією домовленостей із Януковичем

Росію обурило те, що в Україні не виконується угода про врегулювання кризи, підписана 21 лютого лідером колишньої опозиції і екс-президентом Віктором Януковичем.

Про це йдеться в заяві МЗС Росії щодо подій в Україні.

"Угода про врегулювання кризи в Україні, підписана 21 лютого ц.р. і засвідчена міністрами закордонних справ Німеччини, Польщі та Франції, як і раніше не виконується. Бойовики досі не здали зброю, не звільнили адміністративні будівлі, оголошують про намір "навести лад" у всіх регіонах України. Звучать погрози фізичної розправи, як підкреслено в сьогоднішній заяві президента В.Ф.Януковича, - зазначають у відомстві і додають, - забулася домовленість про спільне розслідування актів насильства, як і зобов'язання створити уряд національної єдності. Замість цього, як було заявлено на Майдані, створюється "уряд переможців", в який включені представники націонал-екстремістів".

МЗС РФ нагадує, що "забуті домовленості про конституційну реформу".

"Закликаємо тих зарубіжних партнерів, які спочатку заохочували виступи опозиції, ініціювали і підтримали Угоду від 21 лютого, повною мірою усвідомити свою відповідальність за її виконання. Заяви про те, що цей документ вже зіграв свою роль, несерйозні. Всі перераховані завдання, узгоджені 21 лютого, не тільки не втратили свого значення, але стали ще більш актуальними, щоб не допустити подальшої поляризації суспільства в результаті дій радикалів", - упевнені в російському відомстві.

МЗС Росії обурює і втручання в справи церкви: "Необхідно припинити втручання у справи церкви, осквернення православних храмів, меморіалів на честь героїв Великої Вітчизняної війни, які визволили Україну від фашизму, та інших пам'яток. Викликають серйозне занепокоєння скасування закону "Про основи державної мовної політики" в порушення міжнародних зобов'язань України, "ініціативи", що ведуть до подальшого обмеження прав меншин, обмеження свободи ЗМІ, заборони на діяльність окремих політичних партій".

У відомстві кажуть, що згодні співпрацювати із Заходом у врегулюванні ситуації в Україні.

"Наголошуємо, що почастішали заклики західних країн до Росії про співпрацю з питань, пов'язаних із ситуацією в Україні. Ми пропонували це давно, задовго до того, як криза перейшла у гарячу фазу, але тоді колеги були до цього не цілком схильні. Проте, ми готові до взаємодії - за чіткого розуміння, що вона буде чесною, заснованою на здатності не просто домовлятися, а й виконувати домовленості, які повинні враховувати інтереси всього українського народу, а також всіх партнерів України. Виконання зобов'язань за Угодою від 21 лютого стало б важливим кроком на цьому шляху", - нагадують в МЗС.

"Спроби ж щоразу в односторонньому порядку перегравати узгоджені дії, небажання сприйняти реальну ситуацію в усій її повноті ніколи ні до чого доброго не приводять. Коли НАТО починає розглядати ситуацію в Україні, це посилає неправильний сигнал. А Генеральний секретар НАТО навіть визнав доречним заявити, що "членство України в НАТО не є найбільш терміновим пріоритетом українського керівництва". Тобто, членство має залишатися в числі нетермінових, але все ж пріоритетних завдань? Знову намагаються вирішувати за український народ", - роблять свої висновки в російському міністерстві.

МЗС РФ настійно радить всім "відмовитися від провокаційних заяв і поважати позаблоковий статус України, закріплений в її законі "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики".

Нагадаємо, сьогодні екс-президент України Віктор Янукович вийшов на зв'язок зі світом, зробивши офіційну заяву, що як і раніше вважає себе чинним президентом. При цьому він попросив Росію забезпечити йому безпеку, на що отримав позитивну відповідь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram