ГоловнаПолітика

Гаазький суд уточнив, що Україна не може просити переслідувати конкретних осіб

Держава не може попросити суд переслідувати конкретних осіб

Міжнародний кримінальний суд констатує, що тільки прокурор МКС ухвалюватиме рішення про початок розслідування, причому держава, яка подала заяву, не може просити переслідувати конкретних осіб.

Про це повідомили в МКС щодо ухваленого Верховною Радою України звернення встановити та притягнути до відповідальності вищих посадових осіб України за злочини проти людяності під час мирних акцій протесту громадян із 30 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

У зверненні зазначено імена колишнього президента Віктора Януковича, екс-генерального прокурора Віктора Пшонки та екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

У МКС повідомили, що наразі не отримали жодних повідомлень щодо України.

Водночас у Суді зазначили, що зараз "не мають жодної юрисдикції над Україною, оскільки вона не є державою-учасником Римського статуту, яким керується Суд".

"Держава може ухвалити рішення ратифікувати Римський статут, який дасть юрисдикцію МКС для розслідування подій, які можуть відбутися після того, як набуде чинності цей Статут. Держава може також, відповідно до статті 12-3 Статуту, зробити заяву й офіційно подати її на реєстрацію МКС, заявивши про свою згоду на юрисдикцію Суду, зокрема й щодо минулих подій", - повідомили в МКС.

При цьому в Суді констатували: якщо розслідування розпочнуть, то "тільки прокурор МКС на підставі зібраних доказів буде вирішувати, проти яких осіб будуть подані суддями МКС запити на повістки в суд або ордери на арешт".

"Важливо наголосити, що держава не може попросити МКС переслідувати конкретних осіб", - наголосити в МКС.

Нагадаємо, Верховна Рада має намір звернутися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо притягнення до відповідальності Віктора Януковича та інших посадових осіб за злочини проти людяності.

25 лютого Печерський райсуд Києва виніс постанову про затримання Віктора Януковича. 22 лютого народні депутати України 328 голосами "за" підтримали постанову про відставку президента України Віктора Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram