ГоловнаПолітика

Опозиція практично повстала проти лідерів через угоду з Януковичем

Нардепи вирішили включити в договір з владою звільнення Тимошенко

Опозиція практично повстала проти лідерів через угоду з Януковичем
Фото: Макс Левин

Обговорення проекту "мирної" угоди опозиції і влади, про яку йшла мова на нічних переговорах з президентом Віктором Януковичем, на засіданні фракції об'єднаної опозиції відбувається дуже бурхливо.

Як повідомляє власний кореспондент LB.ua, за зачиненими дверима лунають крики, чути суперечку. Депутати категорично відмовляються підтримувати будь-які угоди з президентом.

Крім того, фракція також вимагає звільнення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, про те, що опозиціонери не згодні з планом своїх лідерів щодо укладення мирної угоди з владою LB.ua раніше заявляв Андрій Сенченко. Його позицію трохи пом'якшив Андрій Кожем'якін, зазначивши, що це ще обговорюватимуть.

Разом з тим, переговори відбуваються набагато складніше, ніж передбачалося.

"Дуже жорстко", - повідомив LB.ua один з учасників засідання фракції.

За дверима чутно і позицію Сергія Пашинського: "Ухвалюйте постанову з точки зору Майдану, припинення війни, з точки зору української держави, а не з точки зору рейтингу або навіть криків "Юлі - волю!". Юля - заручник, чи ви цього не розумієте?!".

"Юлю звільняють не ті, хто постанови ухвалюють, а ті, хто на барикадах стоять"! - додав наприкінці нардеп і вискочив з зали, щоб трохи заспокоїтися.

Відповідав Пашинському Сергій Соболєв, заявивши, що всі в Раду пройшли завдяки Юлії Тимошенко, тому питання її звільнення першочергове.

Разом з тим, Олександр Турчинов зазначив, що рішення фракції з 11 години чекає Рада Майдану, і вона вимагає скасувати всі пункти крім одного - відставки Януковича. За його словами, Майдан не пробачить підписання угоди з президентом і розцінить це як перехід на бік влади.

Під час бурхливого обговорення слово взяв Сергій Фаєрмарк, який нагадав, що на вулиці перебувають бойовики, які нікуди не пішли.

"Вони готуються до бойових дій! Ми допустимо нові смерті? Мимаємо  перетягувати на себе сьогодні парламент. Парламент - єдине, що об'єднує сьогодні країну", - практично прокричав депутат і вискочив із зали.

Разом з тим, зауважимо, що віце-спікер, народний депутат від ВО "Свобода" Руслан Кошулинський двічі просив "праву руку" Арсенія Яценюка Андрія Іванчука покликати на засідання лідера "Батьківщини". Однак той двічі зазначив, що Яценюк зайнятий, і нехай Віталій Кличко та Олег Тягнибок продовжували обговорення без нього.

Також зазначимо, що прийшов на засідання Віталій Кличко і заявив, що "УДАР" підтримує цей договір з владою. Свою позицію пояснив і Арсеній Яценюк, який запізнився, мовляв, якщо президент не виконає умови угоди, йому доведеться за це відповідати.

"Мене не хвилюють рейтинги нашої політсили, ані мої особисті. Бо якщо не буде країни, нічого не буде", - заявив він.

"Так, ця угода не вирішує всі питання, але я говорю чесно: я більше зробити не можу. Хочете, шукайте, говоріть замість мене. Янукович контролює частину країни, його електорат нікуди не подівся. З цим треба рахуватися", - заявив Яценюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram