ГоловнаПолітика

В антитерористичній операції можуть взяти участь військові

Військовослужбовці ЗСУ мають право застосовувати зброю та спеціальні засоби

В антитерористичній операції можуть взяти участь військові
Фото: Макс Левин

В антитерористичній операції на території України можуть бути задіяні військовослужбовці Збройних сил України.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

"У зв’язку з рішенням про початок проведення на території України антитерористичної операції Міністерство оборони України офіційно повідомляє: відповідно до статті 5 Закону України "Про боротьбу з терроризмом" Міністерство оборони України, органи військового управління, з’єднання та військові частини Збройних Сил України забезпечують захист від терористичних посягань об’єктів Збройних Сил України, стрілецької зброї, боєприпасів, вибухових та отруйних речовин, що знаходяться у військових частинах або зберігаються у визначених місцях", - йдеться в повідомленні.

Відповідно до закону, військовослужбовці ЗСУ мають право застосовувати відповідно до законодавства України зброю і спеціальні засоби; затримувати і доставляти в органи внутрішніх справ осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення чи інші дії; перевіряти документи у громадян і посадових осіб; здійснювати особистий огляд громадян та їх речей; тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів.

При цьому координацію діяльності суб'єктів, які залучаються до боротьби з тероризмом, здійснює Антитерористичний центр при Службі безпеки України. Особи, що беруть участь у боротьбі з тероризмом, перебувають під захистом держави.

Як нагадують у Міноборони, непокора або опір законним вимогам військовослужбовцям, посадовим особам, що беруть участь у проведенні антитерористичної операції, тягнуть за собою відповідальність, передбачену законом.

Раніше глава СБУ Олександр Якименко заявив про початок проведення антитерористичної операції в Україні.

Нагадаємо, про розробку двох спецоперацій Службою безпеки народний депутат Геннадій Москаль говорив ще місяць тому. Тоді ж говорилося про участь в операції близько 10 тисяч силовиків. Сьогодні ж стало відомо, що до дій МВС підключилася й армія. Зокрема, в.о. міністра оборони віддав наказ перекинути в Київ 500 дніпропетровських десантників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram