ГоловнаПолітика

Янукович повинен забезпечити повне перемир'я, - опозиція

Президент повинен відмовитися від спроб "розчистити або придушити Майдан", йдеться в заяві

Янукович повинен забезпечити повне перемир'я, - опозиція
Фото: EPA/UPG

Президентові Віктору Януковичу, на якому повністю лежить провина за протистояння 18-19 лютого в Києві і події в країні загалом, слід забезпечити повне перемир'я й утриматися від спроб "розчавити" Майдан.

Про це йдеться у спільній заяві партій "Свобода", "УДАР" і "Батьківщина".

"Янукович, перш за все, повинен забезпечити повне перемир'я, гарантувати відсутність силового тиску на Майдан, вивести внутрішні війська і спецпідрозділи із зони безпосереднього контакту з Майданом, відмовитися від спроб "розчистити, розчавити або придушити" Майдан", - йдеться в заяві.

При цьому опозиція заявила, що їй "неприємно" вести переговори з кривавим режимом, проте їй доведеться зробити все, щоб зупинити кровопролиття.

"Опозиція має честь представляти інтереси Майдану перед владою, але кредит довіри, наданий нам людьми, не безмежний, а їхнє терпіння не безкінечне. Залишаються лічені години, щоб трагічний процес не став незворотним. Уся повнота відповідальності за негайне припинення ескалації конфлікту, за вихід із глибокої політичної кризи лежить особисто на Вікторі Януковичі", - йдеться в заяві.

Також політсили запевнили, що, незважаючи на вимогу пана Януковича вивести людей з вулиць, учасники акцій протесту так просто не підуть із центральних площ міст. "Розпуск" Майдану як умова, висунута Януковичем опозиції, є контрпродуктивною і відірваною від реалій. Не ми збирали Майдан, і не нам його розпускати! Люди самі вирішать, як їм бути - залежно від того, коли і як будуть задоволені їхні вимоги", - вважають в опозиції.

"Янукович повинен нарешті усвідомити: у країні відбувається повстання проти нього особисто, спричинене всією його політикою за час чотирирічного правління. Доведені до відчаю люди вимагають вже не просто відставки Януковича, а суду над ним. Повернення до Конституції 2004 року - не примха опозиції, а великий компроміс з боку Майдану. Сьогодні перспектива такого компромісу звузилася як ніколи", - додали політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram