ГоловнаПолітика

ГК "Вільні люди" пропонують українському народу написати нову Конституцію

Політики не здатні реформувати країну, стверджують автори ініціативи

ГК "Вільні люди" пропонують українському народу написати нову Конституцію
Фото: Макс Левин

Народне Віче має створити ідею нової країни Русі-України та написати її Конституцію без участі політиків і чиновників. Допомогати Віче в цьому мають науковці-конституціоналісти.

 Про це йдеться в повідомленні ГК "Вільні люди".

"Політики з усіх таборів уже не раз демонстрували свою нездатність реформувати Україну. Кожного разу вони її писали під свої групові інтереси та інтереси своїх політичних лідерів. Але нам потрібна народна Конституція, яка б захищала інтереси всього народу. Тому нам потрібні не безплідні реформи, а Нова країна, побудована на нових принципах та цінностях. У зв'язку з цим, ми пропонуємо створити робочу групу експертів без політиків, які напишуть нову Конституцію для нової країни", - заявив співголова ГК "Вільні люди" Ростислав Пелех під час всенародного віче у Львові.

Пелех підкреслив, що в процесі написання нового Основного Закону обов'язково повинен брати участь народ України.

"Новий документ потребує детального постатейного обговорення виключно громадянами України на всенародному Віче. Ми повинні побудувати нову країну, зламати ганебну існуючу систему, домовитися про новий суспільний договір на базі компендіума соціальної доктрини церкви, а не змінювати обличчя діючої системи", - заявив Пелех.

"Грузія не реформувала систему, а будувала нову країну. Саме тому вона тепер гордо носить назву Georgia. А у нас змін не відбулося і після 2004 року, тому що внаслідок Помаранчевої революції змінилися лише обличчя", - провів паралель з Грузією Пелех.

"Ми не можемо вкотре і вкотре наступати на одні й ті ж граблі. Тому зараз категорично заявляємо про неприпустимість лідерів опозиції іти на переговори з владою стосовно своїх посад. Десятки смертей наших героїв в Києві були віддані заради ідеалів нової країни, а не зміни обличь в гнилій корумпованій державній системі влади, яка реформуванню вже не підлягає", - зазначив він.

Активісти "Вільних людей" розкритикували запевнення політиків у тому, що обговорення статей нової Конституції з українським народом нереально організувати. На їх переконання, це - нормальна європейська практика.

Також ГК "Вільні люди" призначили наступну неділю, 23 лютого, точкою відліку для написання нового народного Основного Закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram