ГоловнаПолітика

Рибак пообіцяв зареєструвати постанову про Конституцію-2004

Конституційний акт не можна зареєструвати, зазначив спікер

Рибак пообіцяв зареєструвати постанову про Конституцію-2004
Фото: Макс Левин

Спікер Володимир Рибак заявив, що апарат Верховної Ради зареєструє постанову про механізм повернення до Конституції у редакції 2004 року. Про це він сказав на брифінгу.

Він пояснив, чому відмовлявся реєструвати опозиційний Акт про відновлення чинності Конституції у редакції 2004 року.

"Конституційний акт - немає такого поняття в регламенті. Тому юристи дали мені свої висновки і я не можу цей акт реєструвати", - сказав він.

Спікер пояснив, що, згідно з чинним законодавством, парламент може ухвалювати законопроекти і проекти постанов, але не уповноважений ухвалювати політичні акти.

Разом з тим, на прохання журналістів уточнити, чи зареєструють відповідний документ, якщо опозиція внесе його у Раду як проект постанови, Рибак відповів ствердно.

За його словами, проекти постанов реєструються без згоди голови парламенту, і документ про відновлення Конституції-2004 також розглянуть.

Раніше голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк на засіданні погоджувальної ради попросив Рибака зареєструвати проект постанови про механізм повернення до Конституції у редакції 2004 року.

"Апарат Ради, якою ви (Володимире Рибак) керуєте, відмовляється реєструвати два акти парламенту: конституційний акт Ради про відновлення легітимності Конституції (2004 року) і другий, який сьогодні внесли і просять зареєструвати керівники 3 опозиційних фракцій Ради, - це постанова Ради про текст Конституції в редакції 28 червня 1996", - сказав він.

Опозиція просить зареєструвати ці документи, внести їх 18 лютого до порядку денного для того, щоб вони пройшли відповідні профільні комітети і 20 лютого їх виставили на голосування.

Нагадаємо, в неділю опозиція закликала людей на Майдані йти у вівторок у "мирний наступ" на Верховну Раду, щоб "допомогти" депутатам повернути Конституцію у редакції 2004 року. Чому тепер Яценюк каже, що постанову розглянуть в четвер, не зрозуміло.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram