ГоловнаПолітика

Кличко звернувся до ГПУ з приводу захоплення влади 2010 року

"УДАР" заявляє, що 2010 року було скоєно злочин - фальсифіковано законодавство з метою узурпації влади

Кличко звернувся до ГПУ з приводу захоплення влади 2010 року
Фото: Макс Левин

Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко звернувся до генпрокурора України Віктора Пшонки з вимогою порушити кримінальну справу за фактом захоплення державної влади в Україні 2010 року.

Про це повідомляє прес-служба "УДАРу".

У зверненні Кличко сказано, що на підставі рішення Конституційного Суду від 30 вересня 2010 р. про нібито повернення Конституції в редакції 1996 року, за попередньою змовою осіб - групи вищих посадових осіб у державі - було скоєно злочин фальсифікації законодавства України з метою узурпації державної влади в Україні.

Вчинене правопорушення, зазначено у зверненні до генпрокурора, підпадає під санкцію ст. 109 Кримінального кодексу України - дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

"Президент Янукович вповні усвідомлював незаконність вчинених дій узурпації державної влади в Україні, а тому на рівні з іншими співучасниками злочину повинен відповісти за законом", - зазначає Кличко.

Як йдеться у зверненні, особи, які вчинили вищезазначений злочин, ліквідували низку гарантованих Конституцією прав і свобод людини і громадянина, а також значно звузили й обмежили інші конституційні права громадян.

"Таким чином, ці особи порушили більшість статей Кримінального кодексу, які передбачають покарання за злочини проти особи і держави. Зміна конституційного ладу кримінальним чином вкотре свідчить тільки про антинародність діючої влади", - наголосив Кличко.

Раніше опозиційні лідери Арсеній Яценюк і Олег Тягнибок на Народному вічі в неділю заявили, що у вівторок, 18 лютого, у Верховній Раді мають проголосувати постанову про повернення до Конституції 2004 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram