ГоловнаПолітика

Прокурор вимагає звільнення Майдану

Раніше у владі заявляли, що вимоги закону про "амністію" не стосуються центральної площі столиці

Прокурор вимагає звільнення Майдану
Фото: EPA/UPG

Прокурор Києва Микола Бескишкий заявив, що для звільнення протестувальників за законом про амністію в столиці необхідно звільнити приміщення КМДА, вулицю Грушевського і всі центральні вулиці, зокрема Майдан.

Про це на брифінгу в четвер заявив прокурор Києва Микола Бескишкий, інформує

"Інтерфакс-Україна".

За його словами, застосування цього закону дуже важливе для Києва та сприятиме врегулюванню ситуації. Прокурор нагадав, що 17 лютого - кінцевий термін виконання умов, за яких звільнять від кримінальної відповідальності учасників акції.

"Правоохоронні органи Києва розслідують провадження щодо 71 особи, яким інкримінується участь або організація масових заворушень у столиці, здійснених в період з 27 грудня 2013 року по 2 лютого 2014 року", - розповів він.

Бескишкий пояснив, що з 71 підозрюваного четверо перебувають під вартою в СІЗО, 59 - під домашнім арештом, один - під заставою, з двох взято особисте зобов'язання. Загалом запобіжний захід обирали 66 особам, підозрюваним у масових заворушеннях.

Ще четверо перебувають у розшуку, один - в медичному закладі, і цим п'ятьом запобіжний захід не обирали.

Прокурор підкреслив, що за ініціативою органів прокуратури пом'якшили запобіжний захід 46 підозрюваним.

"Закон передбачає низку умов, які необхідно виконати. Це звільнення всіх захоплених приміщень органів влади та місцевого самоврядування, допуск до робочих місць осіб, які там працюють, ліквідація інших перешкод для належного функціонування цих об'єктів", - сказав він.

"Розблокування всіх транспортних комунікацій у Києві, звільнення всіх вулиць, площ, провулків, окрім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту. У Києві мова йде про розблокування дев'яти вулиць центральної частини міста та демонтаж 19 барикад, які там споруджено", - розповів Бескишкий.

Обов'язковою умовою, підкреслив прокурор, є звільнення будівлі Київської міської державної адміністрації.

Щодо вулиць, які необхідно звільнити від барикад і забезпечити проїзд транспорту, то це Грушевського, Городецького, Хрещатик, Інститутська, Трьохсвятительська, Володимирський узвіз, Прорізна, Заньковецька і площа Незалежності, зазначив Бескишкий.

"Якщо виконають всі ці умови, то фактичні кримінальне провадження процесуальні керівники-прокурори закриють, якщо є конкретні особи, то провадження спрямують до суду, і людину звільнять від кримінальної відповідальності", - зазначив прокурор.

Він наголосив, що у разі невиконання умов звільнення будівлі КМДА і вулиць прокурори розслідуватимуть всі кримінальні провадження в належному порядку і будуть спрямовувати матеріали до суду.

"Київ, на жаль, став епіцентром подій. Я хотів би, щоб усі, хто має можливість врегулювати цю ситуацію... поставилися до цього серйозно, і щоб закон діяв. Якщо його застосують в столиці, то застосують і по всій Україні", - заявив Бескишкий.

Відповідаючи на запитання про те, чи планують якісь силові методи врегулювання ситуації у разі невиконання умов протестувальниками, прокурор сказав: "Немає навіть таких думок, щоб ми організовували якісь насильницькі дії".

Також Бескишкий нагадав, що за так званим першим законом про амністію звільнено від кримінальної відповідальності порушників як з боку правоохоронців, так і з боку учасників акцій.

Нагадаємо, вчора в Генпрокуратурі заявили, що на сьогодні в Україні захоплено 6 приміщень, в яких розташовані органи влади та самоврядування. Це обласні адміністрації в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській областях, Київська міська держадміністрація, також Сокальська районна адміністрація у Львівській області та сесійна зала Полтавської обласної ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram