ГоловнаПолітика

ЄС готовий допомогти в деескалації ситуації в Україні, однак втручатися не буде

Кетрін Ештон була шокована різницею між тим, що побачила під час свого першого візиту в листопаді і побаченим під час другого візиту

ЄС готовий допомогти в деескалації ситуації в Україні, однак втручатися не буде
Фото: EPA/UPG

Міжнародне співтовариство готове допомогти Україні в деескалації ситуації, але заявляє про позицію невтручання.

Про це заявила Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Виступаючи в Брюсселі в рамках засідання комітету з питань міжнародних справ Європарламенту, Ештон розповіла присутнім, що "була шокована різницею між тим, що побачила під час свого першого візиту в листопаді й побаченим під час другого візиту в плані напруги та кількості міліції".

"Коли я повернулася минулого тижня, ситуація була трохи спокійнішою. Як знайти шлях по деескалації ситуації? Ми запропонували досвід, пораду, посередництво, будь-яку підтримку. У держав-членів, Європейського парламенту, в Європейській комісії є експерти, які можуть зробити все, що завгодно, а якщо у нас чогось немає, ми можемо це знайти", - заявила вона.

За словами Верховного представника ЄС, Євросоюз разом з колегами з Ради Європи, ОБСЄ можуть запропонувати допомогу будь-якого виду, і зробили цю пропозицію "голосно і чітко".

Водночас Кетрін Ештон підкреслила, що європейська сторона залишається на позиції невтручання.

"Ми сказали лідерам опозиції, президенту, уряду та громадянському суспільству, що не втручаємося, але хочемо допомогти й робитимемо все, що може бути корисним, але це має бути узгоджене між ними. Пропозиція була зроблена і залишається в силі", - констатувала верховний представник.

Нагадаємо, у четвер, 13 лютого, Кетрін Ештон обговорить з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард надання фінансової допомоги Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram