ГоловнаПолітика

Янукович не обговорював з Путіним кандидатуру можливого прем'єра

Український президент мав іншу мету - "добути гроші"

 Янукович не обговорював з Путіним кандидатуру можливого прем'єра
Фото: EPA/UPG

Під час візиту Віктора Януковича в Сочі кандидатуру прем'єра не обговорювали. Єдиним завданням української сторони було здобути гроші. Щоправда, однозначної відповіді український президент не отримав.

Докладно про це йдеться в матеріалі шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної "Ігри доброї волі".

"Місто Сочі - знакове для долі української демократії місце. Мало хто знає, але "московських домовленостей"- про кредит у 15 мільярдів, щоквартальну газову знижку, про "лояльну" до деяких представників російського бізнесу приватизацію великих українських підприємств - досягали саме тут 6 грудня 2013 року. У Москві 17 грудня їх просто формально парафували", - йдеться в матеріалі.

"Головна складова домовленостей - сумнозвісні 15 мільярдів: швидкі гроші для латання дірок в українському бюджеті", - додає автор.

На підставі того, що російська економіка зараз не в найкращому стані, в Сочі постановили "розбити" кредит на кілька частин: три мільярди надходять одразу, решта - протягом року. При цьому п'ять мільярдів із 15 видають за допомогою взаємозаліку через МВФ.

Тема отримання кредиту була основною і під час останньої зустрічі президентів у Сочі.

"Власне на "полях Олімпіади" Віктор Федорович із Володимиром Володимировичем про гроші й говорили. Причому вже навіть не про "кеші просто зараз", а хоча б про "переуступку" пакета в МВФ. За словами відразу декількох конфідентів LB.ua у верховній російській владі, український гість не отримав однозначної відповіді. Ні "так", ні "ні". Але через короткий час голова російського Мінфіну Антон Сілуанов заявив: Україна отримає другий транш лише після того, як погасить власний борг за газ", - наголошує автор.

Докладно читайте в матеріалі шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної "Ігри доброї волі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram