ГоловнаПолітика

У Раді тривають консультації щодо спікерства Порошенка

Це може зміцнити прем'єрські позиції Яценюка

У Раді тривають консультації щодо спікерства Порошенка
Фото: Макс Левин

Однією з запорук переформатування більшості у Верховній Раді могло б стати обрання нового спікера. Переговори на цю тему вже ведуться.

Детально про це йдеться в матеріалі шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної "Ігри доброї волі".

"Авторству Петра Олексійовича належить простий, але ефективний сценарій: він - спікер, якого висуває і підтримує переформатована більшість. Навіщо це переформатування більшості? Тому, що у Петра Олексійовича сьогодні є рейтинг, але немає команди. Місця в його поїзді вільні. І ось він пропонує всім охочим сідати в потяг зручніше. Адже ясно, що на станції "спікер" він не зупиниться, а кінцева точка прямування - президентство. Це при тому, що поїзди "УДАРу " та "Батьківщини" напхом-напхані", - йдеться в матеріалі.

"За інформацією, яка є, з багатьма потенційними попутниками Порошенко переговори вже провів. Отримав він на це добро в АП чи займається самодіяльністю? Достеменно невідомо, проте "критична маса" охочих ризикнути потихеньку набирається. Виникає, щоправда, завада. За відставку Володимира Васильовича Рибака ніхто наразі не висловлювався. Тим більше - активних дій у цьому напрямку не робив", - додає автор.

Крім того, представники дипкорпусу та західні політики дали лідерам української опозиції зрозуміти, що підтримують ідею створення коаліційного уряду на чолі з Арсенієм Яценюком. Про це, зокрема, йшлося на зустрічах лідерів меншовиків з Держсекретарем США Джоном Керрі та його правою рукою Вікторією Нуланд на ювілейній Мюнхенській конференції наприкінці січня.

"Українцям сказали прямо: Захід вітає компроміс в ім'я врегулювання кризи. Зітхнувши, українці розшифрували це як згоду на коаліційний - тобто, з представниками ПР - уряд. Потенційне прем'єрство Арсенія Яценюка теж схвалили та порадили: "проси побільше, а бери - що дають". Тобто, знову-таки коаліція", - підкреслює автор.

Додаткові подробиці читайте в матеріалі шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної "Ігри доброї волі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram