ГоловнаПолітика

Яценюк дав Януковичу два дні на звільнення "майданівців"

Політик висунув черговий ультиматум

Яценюк дав Януковичу два дні на звільнення "майданівців"

Голова парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк вимагає від президента Віктора Януковича і генпрокурора Віктора Пшонки до середи, 12 лютого, звільнити з-під варти всіх затриманих під час акцій протесту в Україні, а також негайно повернути права автомайданівцям і всім, кого позбавили їх за участь в акціях протесту.

Про це повідомляє прес-служба "Батьківщини".

За словами Яценюка, незважаючи на скасування "диктаторських законів" і численні заяви представників влади про бажання мирно залагодити соціально-політичну кризу в Україні, в багатьох регіонах країни далі затримують і б'ють активістів, обшукують їхні будинки і тиснуть на близьких.

"Окрім того, зараз почалася нова "гра" - по-тихому справи автомайданівців і активістів, яких звільнено під домашній арешт або які перебувають у лікарнях після побиття силовиками і "тітушками", перекваліфікують із "хуліганства" (стаття 296 КК) на "масові заворушення" (стаття 294) - для того, щоб повернути або забрати їх у СІЗО", - зазначив політик.

Яценюк заявляє про неприпустимість таких дій із боку влади та її поплічників, адже вони ніяк не вписуються в поняття "розв'язання кризи мирним шляхом" і "можуть поставити крапку в усіх переговорних процесах".

Він звернувся до Януковича і Пшонки з вимогою невідкладно забезпечити звільнення всіх затриманих активістів. "У середу в тюрмах не повинно залишитися жодного, кого схопили тільки за те, що він висловлював свою громадянську позицію", - наголосив Яценюк.

Окрім того, він акцентував, що по всій Україні учасників Автомайдану та пересічних громадян позбавляють права керувати транспортними засобами "на підставі відверто сфальсифікованих доказів".

"Єдиним документом про підтвердження порушення правил дорожнього руху стали рапорти співробітників ДАІ. Саме за цими фальшивими рапортами складають протоколи на активістів, а потім за цими протоколами суди забирають у людей права. Незаперечні докази невинності, які подають активісти в судах: свідчення свідків, матеріали відеореєстраторів зі своїх машин - необґрунтовано відхиляються", - зазначив Яценюк.

Він вимагає від генпрокурора забезпечити повернення водійських посвідчень усім автомайданівцям і пересічним водіям.

На всі рішення про позбавлення водійських посвідчень подано відповідні апеляційні скарги, і суди мають скасувати постанови про позбавлення права керування транспортними засобами, а також закрити всі справи стосовно учасників Автомайдану й інших активістів, заявив Яценюк.

Нагадаємо, Яценюк раніше не раз висував ультиматуми владі, однак його вимоги, як правило, ігнорували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram