ГоловнаПолітика

Сьогодні Європарламент ухвалить резолюцію щодо України

В Європарламенті зареєстрували 7 версій резолюції

Сьогодні Європарламент ухвалить резолюцію щодо України
Фото: EPA/UPG

У четвер, 6 лютого, в Європейському парламенті відбудеться голосування щодо спільної резолюції шести фракцій ЄП про ситуацію в Україні. Документ містить 22 пункти.

Резолюція закликає країни та інститути ЄС вжити "негайних дій", включаючи встановлення підвищеного дипломатичного тиску та застосування персональних заходів (зокрема, з заморожування активів і майна) щодо "всіх офіційних осіб і законодавців України й їх бізнес-спонсорів (олігархів)", відповідальних за загибель протестувальників у країні, повідомляє НБН.

Європарламент також вважає за необхідне активізувати зусилля з протидії відмиванню грошей українськими компаніями та бізнесменами в європейських банках.

Разом з тим, документ закликає ЄС, США, МВФ, Світовий банк, ЄБРР і ЄІБ продовжити підготовку довгострокового пакета фінансової допомоги Україні.

"(Європарламент) вважає, що активне втручання членів Європарламенту в Києві може запобігти подальшій ескалації кризи, і закликає встановити постійну місію Європейського парламенту в Україні з метою зняти напруженість і допомогти діалогу між сторонами, а також закликає лідерів фракцій створити цю місію якомога швидше" , - йдеться в резолюції.

Євродепутати також вважають за необхідне створити незалежну комісію з розслідування порушень прав людини під час заворушень в Україні. За їх словами, така комісія повинна працювати "під егідою визнаної міжнародним співтовариством інституції, такої як Рада Європи".

Нагадаємо, раніше ПАРЄ ухвалила жорстку резолюцію щодо ситуації в Україні. Згідно з резолюцією, питання санкцій щодо української влади можуть розглянути у квітні 2014 року, якщо в Україні триватимуть порушення прав людини і в разі силового розгону Майдану.

Зокрема, ПАРЄ погрожує позбавити Україну права голосу на квітневій сесії, якщо продовжаться грубі порушення прав людини або якщо влада зважиться на силове придушення протестів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram