ГоловнаПолітика

Ухвалений закон про амністію гарантує громадянам право на мирний протест, - Рибак

Але необхідно звільнити адмінбудівлі та вулицю Грушевського

Ухвалений закон про амністію гарантує громадянам право на мирний протест, - Рибак
Фото: Макс Левин

Ухваленим українським парламентом 29 січня законом №4021-3 про амністію учасників акцій протесту не передбачена необхідність звільнення протестувальниками Майдану Незалежності, повідомив голова Верховної Ради України Володимир Рибак.

«Майдан ми викреслили, люди мають право на мирний протест, і ніхто Майдан сьогодні не повинен чіпати», - заявив Рибак. Він підкреслив, звільнені мають бути тільки адміністративні будинки та будівлі обласних державних адміністрацій.

Це підтвердив і автор законопроекту народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко. "Тільки органи виконавчої влади та місцевого самоврядування - це був предмет компромісу. Цей предмет компромісу обговорювався з опозицією. І вони говорили, що реально можна зробити, і що нереально - Будинок профспілок, Хрещатик, йшлося про намети, які стоять", - повідомив він. На думку "регіонала", ухвалений закон "зменшить можливість ескалації конфлікту".

Нагадаємо, основні вимоги закону про амністію до протестувальників полягають в наступному: звільнення всіх захоплених будівель органів державної влади та місцевого самоврядування, допуск до робочих місць співробітників цих установ; розблокування транспортних комунікацій на вулиці Грушевського в Києві; розблокування вулиць, площ, провулків і бульварів по всій країні, крім тих, де відбуваються мирні акції протесту.

Закон діятиме тільки після того, як генеральний прокурор вирішить, що учасники протестних дій виконали його вимоги. Якщо цього не відбудеться протягом 15 днів, то закон втрачає силу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram