ГоловнаПолітика

Опозиція домагатиметься ухвалення акта про повернення до Конституції-2004

Документ ґрунтується на висновках Венеціанської комісії

Опозиція домагатиметься ухвалення акта про повернення до Конституції-2004
Фото: EPA/UPG

Опозиція виступає за те, щоб на пленарному засіданні Верховної Ради 4 лютого депутати розглянули акт про повернення до Конституції 2004 року.

Про це на погоджувальній раді у понеділок сказав голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, інформують Українські Новини.

"Ми звертаємося до Вас (до голови Ради Володимира Рибака) з проханням зібратися у Вас у кабінеті й обговорити питання, як ми завтра будемо голосувати конституційний акт про відновлення народовладдя, про ліквідацію диктаторських повноважень президента і надання народу, через парламент, права керувати своєю країною", - сказав він.

Яценюк підкреслив, що розгляд такого конституційного акта вже на першому засіданні четвертої сесії - це єдиний спосіб вирішення кризи мирним шляхом.

Як пише газета "Коммерсантъ Украина", акт "Про відновлення легітимності та конституційного ладу в Україні" ґрунтується на висновках Венеціанської комісії від 20 грудня 2010 року. У ньому сказано, що рішення Конституційного Суду (КС), який скасував політреформу 2004 року, "порушило питання легітимності чинних інститутів державної влади".

"Унаслідок рішення КС президент здобув набагато більше повноважень, ніж про це знали виборці в момент його обрання (у 2010 році)", - йдеться в тексті акта. У документі наголошують, що відтоді "діяльність органів державної влади ґрунтується на нормах, змінених судом, а не Верховною Радою як демократично легітимним органом". У зв'язку із цим акт пропонує Раді визнати повноважними норми Конституції 2004 року. "Для прийняття акта не потрібно 300 голосів, він аналогічний до Акта проголошення незалежності. Для його затвердження Раді необхідно 226 голосів", - повідомив видання співрозмовник у керівництві однієї з опозиційних фракцій.

За регламентом, для внесення змін до Конституції необхідно не менш ніж 300 голосів народних депутатів.

Наприкінці минулого тижня Володимир Рибак повідомив, що в понеділок на засіданні погоджувальної ради лідерів фракцій і голів комітетів порушить питання про створення Тимчасової спеціальної комісії (ТСК) з питань підготовки змін до Конституції.

У Партії регіонів запевнили видання, що прийняття акта, підготовленого опозицією, "абсолютно виключено".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram