ГоловнаПолітика

США та ЄС розробляють план фінансової допомоги Україні (Оновлено)

Кетрін Ештон запевняє, що розмір допомоги буде не маленький

США та ЄС розробляють план фінансової допомоги Україні (Оновлено)
Кэтрин Эштон
Фото: EPA/UPG

США та Євросоюз розробляють план фінансової допомоги для України.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на главу європейської дипломатії Кетрін Ештон і неназваних американських чиновників.

Кетрін Ештон повідомила видання, що розмір допомоги буде "не маленький" і не прив'язаний до того, щоб Київ спершу погодив виділення кредиту Міжнародного валютного фонду. Однак вона зазначила, що виділення коштів залежить від того, як новий український уряд проводитиме економічні та політичні реформи.

Американські чиновники повідомили видання, що мета цього плану - переконати президента Віктора Януковича провести низку політичних реформ, включаючи призначення "справжнього" уряду технократів, що почне впроваджувати економічні реформи, на яких наполягає МВФ.

Американські дипломати додали, що план залежить від мирного вирішення в Україні політичної кризи та поділу влади між Януковичем й опозицією.

При цьому Ештон дистанціювалася від вимоги дострокових президентських виборів в Україні, пише видання. Вона додала, ЄС і США можуть надати істотне фінансування, якщо обидві сторони зможуть уникнути конфронтації.

Американські дипломати розповіли виданню, що США мають намір обговорити умови такої короткостроковій економічної підтримки, а потім її надати в тандемі з ЄС та іншими країнами, такими як Норвегія, і, можливо, Туреччина, Японія та інші.

Читайте: США та ЄС активізують зусилля з врегулювання кризи в Україні, - Нуланд

Ештон розповіла, що буде кілька стадій можливої підтримки, перша з яких буде спрямована на вирішення короткострокових проблем. Вона додала, що новий уряд України має визначити в деталях, якої саме допомоги він потребує. За її словами, загалом пакет допомоги може складатися не тільки з грошей. "Це можуть бути гарантії. Це може бути перспектива інвестицій. Це може бути просто стабільність валюти тощо", - сказала вона.

"ЄС і США розробляють план - я запропонувала його назвати "Український План" - який стосується того, що нам потрібно зробити в різних частинах економіки прямо зараз, щоб змінити ситуацію на краще", - сказала Ештон.

США очікують, що перехідний уряд, принаймні, почне проводити реформи, які радить МВФ, пише видання з посиланням на американських чиновників.

"Ніхто не збирається віддавати їм гроші, якщо вони не будуть проводити економічні, а також політичні реформи, тому що тоді це гроші в нікуди", - сказав виданню високопоставлений американський дипломат.

"Сенс полягає в тому, щоб сказати їм: ми будемо з вами, якщо ви вирішите йти цим не простим з точки зору економіки шляхом, і ми не допустимо при цьому дефолту України", - додав він.

Американські чиновники додали, що проміжний пакет допомоги може бути сформовано досить швидко, протягом всього лише двох тижнів після того, як Захід дізнається, хто очолить перехідний уряд і що він отримає повноваження щодо роботи з МВФ. "Ми знаходимося тільки на початку аналізу варіантів", - сказав високопоставлений американський чиновник.

У США вважають, що для перехідного уряду може бути легше підвищити ціни на природний газ навесні в міру зростання температури. До того ж, недавні потрясіння вже призвели до девальвації гривні, що потенційно робить реалізацію подальшої девальвації менш політично болючою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram