ГоловнаПолітика

Україна і Білорусь погодили план демаркації кордону

Демаркаційні роботи можуть зайняти 5-7 років

Україна і Білорусь погодили план демаркації кордону
Фото: zhitomir.info

На третьому засіданні спільної українсько-білоруської демаркаційної комісії, яке пройшло в Мінську, сторони погодили план демаркації державного кордону між Україною і Білоруссю.

У листопаді 2013 року стало відомо, що Україна і Білорусь мають намір просити Європейський Союз відновити фінансування проекту з демаркації українсько-білоруського кордону в розмірі 17,5 млн євро, повідомляє ZN.UA.

За попередніми оцінками експертів, з урахуванням складності окремих ділянок кордону, зокрема болотистих і лісистих районів, Чорнобильської зони, демаркаційні роботи можуть зайняти 5-7 років. Для їх проведення заплановано залучити фінансовий ресурс Євросоюзу.

Перший прикордонний знак на українсько-білоруському кордоні встановили 13 листопада поблизу монумента Дружби Народів, що неподалік від населеного пункту Сеньківка. Демаркаційний договір між Україною та Білоруссю набув чинності 18 червня 2013 року.

14 березня 2013 року в Луцьку за дорученнями урядів України, Республіки Білорусь і Республіки Польща керівники прикордонних відомств Микола Литвин, Олександр Боєчко та Домінік Трач підписали угоду про точку стику державних кордонів. Тоді завершили роботу з позначення лінії українсько-польського державного кордону на місцевості та одночасно дали старт такій роботі на українсько-білоруському кордоні.

У зв'язку із завершенням фінансування держпрограми з облаштування та реконструкції держкордону до 2015 року МЗС звернулося до керівництва держави з пропозицією розробити і прийняти новий документ з питань завершення договірно-правового оформлення держкордону України на період до 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram