ГоловнаПолітика

ПАРЄ ухвалила жорстку резолюцію щодо України

Якщо Майдан розженуть, Київ позбавлять голосу в асамблеї

ПАРЄ ухвалила жорстку резолюцію щодо України
Фото: Пресс-служба Президента Украины

ПАРЄ в четвер ухвалила резолюцію щодо України, яка зберігає можливість санкцій - позбавлення делегації Києва права голосу на сесії у квітні.

Резолюція набрала 114 "за", "проти" були 34 голоси, 12 утрималися, повідомляє ИТАР-ТАСС. У резолюції ПАРЄ поклала відповідальність за політичну кризу і загострення ситуації в Україні фактично на діючу владу і частково на Росію.

"Наразі вона (ПАРЄ) не бажає розглядати питання про можливе призупинення права української делегації на голосування в асамблеї. Утім, вона могла б розглянути такі санкції у другій частині сесії, у квітні, якщо серйозні порушення прав людини триватимуть або якщо протестний рух на Майдані буде розігнано силовими методами", - вказано в резолюції.

Одночасно ПАРЄ "висловлює жаль і стурбованість у зв'язку з надмірним і непропорційним застосуванням насильства з боку поліцейських до протестувальників". На думку Асамблеї, "спроби влади силовими методами розігнати протестувальників "євромайдану" лише поглибили політичну кризу і призвели до активізації протестувальників".

ПАРЄ також супроводила свою резолюцію рекомендаціями для Комітету Міністрів Ради Європи, де запропонувала розглянути можливість застосувати суворіший моніторинг стосовно України, а також переглянути програму співпраці "з метою забезпечити належний розгляд причин політичної кризи".

Особливу увагу в документі приділено ролі Росії в процесах, що відбуваються в українському суспільстві. Зокрема, вказано, що "ПАРЄ бере до відома публічні заяви керівництва України про те, що на рішення не підписувати угоду про асоціацію серйозно вплинув тиск з боку РФ, особливо російські погрози закрити кордони для імпорту українських товарів, якщо угоду про асоціацію буде підписано". "Погрози санкціями та економічний і політичний шантаж з метою вплинути на політичні рішення в іншій країні суперечать загальнодипломатичним і демократичним нормам і є неприйнятними", - наголошено в тексті.

Доповідачі Маїліс Репс і Марієтта де Пурбе-Лундін заявили про намір відвідати Україну вже в лютому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram