ГоловнаПолітика

Внутрішні війська запевняють, що мають право стріляти і без нового закону

Законопроект покликаний усунути суперечності, божаться у штабі ВВ

Внутрішні війська запевняють, що мають право стріляти і без нового закону
Фото: LB.ua

Новий законопроект "Про внутрішні війська МВС", що його в середу мав розглядати Кабмін, лише усуває суперечності, його мета не є дозволити бійцям ВВ застосовувати вогнепальну зброю під час масових заворушень.

Про це заявив заступник командувача внутрішніх військ МВС України - начальник штабу генерал-майор Олександр Кривенко.

За його словами, над законопроектом працювали довго, його мета - усунути суперечності в чинному законі "Про внутрішні війська".

"Ну, наприклад, "Положення про проходження служби" затверджується Кабінетом Міністрів України, водночас "Положення про проходження служби військовослужбовців" затверджено президентом України, і ми керуємося ним. Прямі суперечності. Наступний елемент: у законі прописано, що внутрішні війська взаємодіють тільки з органами внутрішніх справ, тоді як внутрішні війська виконують завдання в інтересах сімнадцяти міністерств і відомств", - сказав Кривенко.

"Жодних інших вимог - як там пишуть, дати право застосування зброї. Якщо внутрішні війська мають право і так застосувати зброю в мирний час, то в особливий період, під час введення надзвичайного стану, вони тим більше можуть її застосовувати. Тобто жодних нових рішень у цьому немає. Ми намагаємося в цьому законі відобразити всі ті нормативні акти, які існують зараз у державі, і узгодити їх. Щоб не було суперечностей між законами", - зазначив він.

Нагадаємо, газета "Коммерсант Украина" з посиланням на копію законопроекту повідомила, що новий законопроект пропонує до актуальних повноважень ВВ додати можливість використовувати війська для забезпечення режиму надзвичайного та воєнного стану, охорони посадових осіб, придушення тюремних бунтів та участі в миротворчих операціях. Для ліквідації масових заворушень і припинення діяльності незаконних озброєних і воєнізованих формувань внутрішнім військам дозволять використовувати фізичну силу, спецзасоби, спецтехніку і вогнепальну зброю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram