ГоловнаПолітика

​Кабмін планує встановити платний в'їзд для громадян ЄС, США та Канади, - джерело

Постанова вже розглядалася на засіданні уряду

​Кабмін планує встановити платний в'їзд для громадян ЄС, США та Канади, - джерело
Фото: Макс Левин

Кабмін має намір прийняти постанову, яка запроваджує плату за перетин кордону іноземцями, що користуються правом безвізового в'їзду. Зміни стосуватимуться громадян США, Канади та ЄС.

Про це повідомляє Коммерсант-Украина із посиланням на джерело в уряді.

Нові норми не стосуються інших держав, що домовилися з Києвом про безвізовий режим у 2005 році чи пізніше. "Причина такої вибірковості політична - названі країни чинять тиск на Київ у зв'язку з останніми антидемократичними процесами", - відзначило джерело.

"Щоб не порушувати угоду про спрощення оформлення віз, вирішили стягувати не візовий збір, а плату за внесення персональних даних в певний  реєстр при перетині кордону", - розповіли в уряді. За інформацією джерела, проект документа вже готовий, його обговорювали на минулому засіданні Кабміну 22 січня, але відправили на доопрацювання.

Перший заступник голови МЗС Руслан Демченко повідомив членів Кабміну про те, що практика стягування плати за в'їзд існує в США. Там стягують збір з іноземців, що перетинають кордон в аеропорту, ця сума включена у вартість квитка. У 2013 році з'явилася ініціатива про введення плати за перетин кордону в наземних пунктах, проте вона була заблокована сенатом. "Але головна відмінність у тому, що США стягують плату з усіх приїжджих. Київ же пропонує поширити це правило лише на кілька країн, що неминуче викличе звинувачення в дискримінації з їхнього боку", - зазначає видання.

Розмір збору за перетин кордону, запропонованого Кабміну, поки невідомий, але стягуватися він буде при кожному перетині кордону. Отримання багаторазової візи не дозволить здешевити поїздки - вартість короткострокової багаторазової української візи становить 200 євро. У 2012 році Україну відвідали понад 4,5 млн громадян ЄС, США та Канади, в 2013 році кількість іноземних туристів зросла несуттєво.

Нагадаємо, джерела в дипломатичних колах в Брюсселі заявили, що у разі введення в Україні надзвичайного стану Європейський Союз може одразу ж запровадити санкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram