ГоловнаПолітика

Закони від 16 січня набули чинності

Влада офіційно обмежила права і свободи громадян

Закони від 16 січня набули чинності
Фото: Макс Левин

Відсьогодні набувають чинності скандальні закони, ухвалені Верховною Радою 16 січня.

Серед них - так званий закон Олійника-Колесніченка (законопроект №3879), який суттєво обмежує громадянські права. Зокрема, він забороняє автомобілістам рухатися в колонах із більш ніж п'яти машин без узгодження з ДАІ, вводить кримінальну відповідальність за наклеп і розповсюдження екстремістських матеріалів.

Закон також обмежує права громадян на участь у масових заходах. Наприклад, за порушення порядку мітингу загрожує штраф або арешт; участь у масових акціях у шоломах і масках заборонена; встановлення наметів і сцени без дозволу МВС заборонено.

Крім того, заборонено збирання інформації про міліціонерів і членів їх сімей. У законодавство вводиться поняття "іноземний агент" для громадських організацій, які отримують фінансування з-за кордону.

Докладно про те, за що тепер можна сісти за ґрати за цим законом, LB.ua писав у цьому матеріалі.

Крім того, набрав чинності закон про звільнення від відповідальності всіх підозрюваних у порушеннях під час акцій протесту з 21 листопада по 26 грудня 2013 року. Тепер суди та прокуратура повинні закрити всі справи щодо правопорушень, які відбулися в цей період.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram