ГоловнаПолітика

Від опозиції вже практично нічого не залежить, - експерт

Цілком можливо, що влада все-таки розжене Майдан, констатує Чемерис

Від опозиції вже практично нічого не залежить, - експерт
Фото: Макс Левин

Із кожним днем у політиків усе менше важелів впливу на ситуацію в Україні, але сьогодні вони ще є.

Про це в коментарі Інституту Горшеніна заявив член правління Інституту "Республіка", співорганізатор акції "Україна без Кучми" Володимир Чемерис.

Утім, за його словами, від опозиції вже практично нічого не залежить.

"Там зараз просто триває боротьба між найрейтинговішим кандидатом та іншими, які його дуже сильно ревнують. І ця боротьба вже зовсім на поверхні", - вважає експерт.

При цьому він зазначає, що вирішити ситуацію в політичній площині владі ще до снаги, але наразі складно спрогнозувати, чи вистачить там для цього політичної волі.

"По-перше, влада повинна, безумовно, скасувати всі закони, ухвалені 16 січня. Для цього є всі можливості: можна зібрати навіть позачергову сесію ВР. По-друге, я думаю, повинна відбутися відставка уряду, зокрема відставка Захарченка, який, зрозуміло, не повинен бути після цього призначений ні в Адміністрацію президента, ні куди-небудь іще. І має бути розпочато реальне розслідування подій 30 листопада. Це - мінімальні три речі, якими влада ще може заспокоїти ситуацію", - заявив правозахисник.

"Я думаю, що влада має якесь розуміння того, що не можна розпалювати ситуацію ще дужче, хоча щоразу влада ж робить кроки, які суперечать цьому погляду. Але, мені здається, те, що влада зараз не пускає "Беркут" на розгін Майдану - хоча могла б це зробити, сил достатньо - свідчить, що влада ще може піти на зазначені політичні кроки врегулювання ситуації. Але також можливо, що влада розжене Майдан, запровадить надзвичайний стан і авторитарну диктатуру. Одне з двох", - констатував Чемерис.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram