ГоловнаПолітика

Ветерани польської "Солідарності" закликали українців не здаватися

"Не можна нікого залишати, потрібно захищати кожного"

Ветерани польської "Солідарності" закликали українців не здаватися
Фото: http://www.unian.net

Ветерани польського профспілкового руху "Солідарність", який 25 років тому спричинив повалення комуністичного режиму в Польщі, висловили підтримку учасникам акцій протесту в Україні.

Про це йдеться в їхньому відеоролику, оприлюдненому в неділю, 19 січня, повідомляє УНІАН.

У трихвилинному зверненні до українців четверо активістів "Солідарності" згадали про польський досвід боротьби з комуністичним режимом у 80-ті роки минулого століття і побажали, щоб "рух євромайданів" відіграв таку саму роль в Україні.

"Ми підтримуємо вас у боротьбі, тому що розуміємо, що вона повинна тривати. І що не буває свободи просто так", - сказав багаторічний сенатор посткомуністичної Польщі, нині суддя суду, відповідального за притягнення до відповідальності вищих посадових осіб Польщі (Trybunal stanu) Збіґнєв Ромашевський.

Ветерани "Солідарності" зазначили, що боротьба в Польщі була нелегкою, закликав бути готовими до цього і в Україні.

"Ваші емоції, ваш спротив також повинні витримати якийсь час, щоб спричинити якісь якісні зміни і щоб ваша свобода визріла в боротьбі", - зазначив Чеслав Белецький, який був депутатом польського Сейму.

"Як "Солідарність" посприяла успіху в Польщі, так бажаю і вам, щоб рух євромайданів став рухом змін і успіху", - додав ще один колишній антикомуністичний діяч і згодом депутат сейму Збіґнєв Буєк, зазначивши, що особисто був свідком того, як формувався Євромайдан у Харкові.

Генрік Вуєц, який зараз є радником президента Польщі, переконаний, що українці обов'язково переможуть, бо "народ завжди, зрештою, виграє".

Він також закликав до взаємної підтримки учасників акції протесту, зазначивши, що так було за часів польської "Солідарності".

"Але суть цих солідарних дій - ми знали, що не можна нікого залишати, потрібно захищати кожного, особливо, якщо його переслідують", - сказав Вуєц.

Ветерани "Солідарності" завершили свій виступ декількома фразами про підтримку учасників акції протесту українською мовою, останньою з яких стала: "Разом і до кінця".

Вони також продемонстрували плакати з лого "Солідарності" в кольорах національного прапора України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram