ГоловнаСвіт

Адміністрація Обами пригрозила владі України санкціями

США вважають причиною ескалації конфлікту відмову дослухатися до вимог демонстрантів

Адміністрація Обами пригрозила владі України санкціями
Фото: Katya Gorchinskaya

Білий дім 19 січня закликав обидві сторони конфлікту в Києві негайно припинити сутички і пригрозив запровадженням санкцій проти України.

Як повідомляє Agence France-Presse, про це заявила офіційний представник Національної ради з безпеки США Кейтлін Хейден.

Відповідальність за ескалацію конфлікту адміністрація президента США Барака Обами поклала на українську владу, яка, згідно із заявою, виявилася "не в змозі визнати законні претензії свого народу". Криміналізація мирного протесту, до якого вдався український уряд, підриває демократичні підвалини в країні, заявила Хейден.

Білий дім зажадав від Києва ужити необхідних заходів, щоб погасити конфлікт. Йдеться про виведення бійців спецпідрозділів із центру столиці, налагодженні діалогу з політичною опозицією, а також скасування обмежувальних законів, схвалених 16 січня Верховною Радою. Якщо в країні і далі буде застосовувати насильство, США розглянуть можливість застосування додаткових заходів, аж до введення санкцій, наголосила Хейден.

"США продовжать розглядати додаткові кроки, включно із санкціями, у відповідь на використання насильства", - підсумувала Хейден.

Про можливі санкції на адресу України влада США заявляла ще в грудні 2013 року.

Сутички між противниками діючої влади й українською міліцією, що тривають із неділі, 19 січня, стали найпотужнішими за два місяці протестних виступів.

Суттєво поглибив конфлікт ухвалений 16 січня пакет законів: опозиція звинуватила владу в державному перевороті, а після щотижневого народного віча, що зібрало кілька сотень тисяч осіб, у центрі Києва почалися сутички з міліцією. Щоб урегулювати політичну кризу, ввечері 19 січня президент України Віктор Янукович розпорядився створити спеціальну комісію, в яку увійдуть представники адміністрації президента, уряду й опозиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram