ГоловнаПолітика

План дій, затверджений Народним Вічем

План складається із семи пунктів.

Народне Віче на Майдані 19 січня затвердило план дій. Його зі сцени Майдану зачитав заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов. Після цього він попросив учасників мітингу проголосувати за документ шляхом підняття рук, що ті й зробили.

• У резолюції йдеться, що 16 січня фракції Партії регіонів, Комуністичної партії України та деякі позафракційні депутати "сфальсифікували ухвалення низки законодавчих актів". У зв'язку з цим учасники Віча вирішили не визнавати ці закони. • Крім того, прийнято рішення створити Народну Раду як об'єднання народних депутатів України, членів опозиційних фракцій ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «УДАР» та позафракційних народних депутатів, які залишаються на позиціях захисту демократії, конституційного ладу і парламентаризму. Згідно зі статтею 5 Конституції України, Народній Раді доручено після підтвердження її повноважень українським народом сформувати всю вертикаль влади, починаючи з уряду народної довіри, який повинен дістати підтримку на Майдані.

• Також вирішено провести всеукраїнське народне голосування з таких питань: висловлення недовіри президенту Віктору Януковичу та вимога його відставки в конституційний спосіб; висловлення недовіри тим народним депутатам, які 16 січня голосували за так звані «закони про диктатуру»; підтвердження в конституційний і законний спосіб народом України повноважень і легітимності Народної Ради; відновлення конституційного ладу в державі, неможливість побудови тоталітаризму і диктатури і повернення до Конституції України, зі змінами та доповненнями, внесеними у 2004 році, яка була неконституційно і незаконно скасована.

• Поряд з цим, прийнято рішення створити Конституційне Збори як орган для підготовки проекту нової Конституції України, яка б відображала новий, якісно усвідомлений суспільний договір між державою і громадянами з метою забезпечення демократії, громадської довіри та верховенства права, відновлення балансу між гілками влади, посилення місцевого самоврядування.

• Вирішено провести народні демократичні вибори Київського міського голови і Київської міської ради, забезпечивши їх підготовку та організацію.

• Прийнято рішення звернутися до органів місцевого самоврядування щодо створення підрозділів муніципальної міліції і загонів Народної самооборони (громадських об'єднань для участі в охороні громадського порядку) з метою забезпечення реалізації народного волевиявлення. Покласти на ці підрозділи завдання забезпечення громадської безпеки, боротьби з корупцією, організованою злочинністю, наркоторгівлею, підтримання правопорядку під час виборів.

• Майдан також проголосував за звільнення і забезпечення повної правової реабілітації усіх політичних ув'язнених, у тому числі Юлії Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram