ГоловнаПолітика

Шульц закликав Януковича не підписувати "закони проти свободи"

Президент Європарламенту побоюється, що Україна повернеться до авторитаризму

Шульц закликав Януковича не підписувати "закони проти свободи"
Фото: EPA/UPG

Президент Європарламенту Мартін Шульц закликав президента України Віктора Януковича не підписувати ухвалені напередодні закони, які обмежують свободи громадян.

Текст заяви оприлюднено на сайті Європарламенту.

"Я глибоко стурбований прийняттям українським парламентом проектів законів, які можуть обмежити базові свободи громадян, перешкоджати свободі зібрань і слова й

обмежити діяльність НУО. Якщо ці закони набудуть чинності, вони підштовхнуть Україну до авторитарного радянського минулого. Поспіх, відсутність прозорості і порушення парламентської процедури - не шлях ухвалення слушних законів", - заявив Шульц.

"Я закликаю президента Януковича не підписувати законопроектів і гарантувати, що будь-які правові зміни сумісні з міжнародними зобов'язаннями України", - додав він.

За словами Шульца, двері інтеграції України з Європейським Союзом залишаються відчиненими.

"Але ми повинні бачити чітку прихильність української влади, що вони серйозні та щирі у справі європейської інтеграції України. Останні події не тільки є проявом неповаги до волі людей, які протестують на Майдані, але також можуть збити Україну з її європейського шляху і, дійсно, значно віддалити її від цивілізованого світу", - підсумував він.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада прийняла законопроект N3879, який вводить кримінальну та адміністративну відповідальність для учасників несанкціонованих акцій протесту, а також посилює покарання за чинні правопорушення. Закон встановлює контроль держави за інтернет-сайтами і вводить до Кримінального кодексу статті про екстремізм і наклеп. Окрім того, Рада перейняла російський досвід обмеження діяльності громадських організацій, увівши в законодавство норму про "іноземних агентів" зі спеціальним оподаткуванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram