ГоловнаПолітика

Нардепи Геращенко і Кондратюк подали звернення до ГПУ щодо побиття журналістів силовиками

Народні обранці просять знайти й покарати винних

Нардепи Геращенко і Кондратюк подали звернення до ГПУ щодо побиття журналістів силовиками
Фото: Макс Левин

Народний депутати від "УДАРу" та "Батьківщини" Ірина Геращенко та Олена Кондратенко подали офіційне звернення до Генпрокуратури на ім'я генпрокурора Віктора Пшонки у зв'язку із застосуванням сили силовиками до журналістів 10 січня під будівлею Києво-Святошинського суду.

У документі нардепів, який є у розпорядженні редакції, фігурують троє журналістів - фотокореспондент LB.ua Макс Левін, його колега з Цензор.НЕТ Олексій Чернишов та головний редактор інформаційного агентства "Поряд з вами" Олена Білозерська.

"Всі ці журналісти звернулися із заявами до райвідділу із скаргами на дії міліції. Зокрема, у Олексія Чернишова в результаті незаконного застосування фізичної сили представниками "Беркута" лікарі діагностували пошкодження поперечного відростка. Внаслідок отриманих травм Чернишов змушений буде тривалий час проходити курс реабілітації й зможе пересуватися лише в спеціальному корсеті. Крім того, фотографа били по голові, зокрема, у вухо, він стверджує, що є небезпека втрати слуху", - йдеться у зверненні.

"Фотокореспондент Макс Левін, який фіксував події під час зачистки "Беркутом" території, побачивши, що до нього наближаються правоохоронці, підняв руки й техніку вгору, демонструючи силовикам, що не є учасником пікету, а є представником преси", - йдеться в документі. Але при цьому "беркутівці" розбили йому техніку та наносили удари гумовими кийками по ногах і тілу.

Олену Білозерську повалили на асфальт, їй нанесли легкі тілесні ушкодження.

"При цьому співробітники "Беркута" принижували журналістів, погрожували їм і нецензурно висловлювалися", - стверджують народні депутати.

У зв'язку з цим Ірина Геращенко і Олена Кондратюк вимагають від Генпрокуратури "розслідувати факти перешкоджання журналістській діяльності, застосування сили щодо журналістів, встановити та притягнути до відповідальності осіб, які застосовували до журналістів силу".

"Також просимо притягнути до кримінальної відповідальності за перевищення влади і службових повноважень осіб, які віддали злочинні накази", - йдеться у зверненні.

При цьому нардепи констатують, що через закриття сесії ВР їх звернення, на жаль, не можна вважати офіційним депутатським запитом, і мають намір подати його вже після відкриття Ради. Нагадаємо, побиті під Києво-Святошинським судом журналісти, зокрема, кореспондент LB.ua Макс Левін, подали заяву в міліцію щодо застосування до них сили силовиками та перешкоджання журналістській діяльності. Але справа наразі не зрушилася з мертвої точки.

Разом з тим, редакція LB.ua також написала відкритого листа міністру внутрішніх справ Віталію Захарченкові з проханням розібратися в ситуації, що склалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram