ГоловнаПолітика

Гроші від тіньового грального бізнесу могли б іти в бюджет, - Кишкар

Щороку від 3,5 до 6 млрд грн осідає в кишенях тих, хто покриває нелегалів

Гроші від тіньового грального бізнесу могли б іти в бюджет, - Кишкар

Народний депутат Павло Кишкар має намір подати пакет законопроектів, які дозволять провести перезавантаження грального бізнесу в Україні. Він упевнений, що щороку від 3,5 до 6 млрд грн. осідає в кишенях співробітників міліції і прокуратури, які забезпечують прикриття нелегальному гральному бізнесу. Ці гроші могли б надходити до державного та місцевого бюджетів, - заявив він в інтерв'ю виданню «Дело».

Отже, на думку нардепа, головне, з чого потрібно почати, - це побороти корупцію у цій сфері. Для цього необхідна легалізація грального бізнесу. Держава мусить запропонувати нову концепцію регулювання, яка буде зрозумілою і прозорою. У самому процесі регулювання треба розділяти цей бізнес на гру в Інтернеті, гру на контрольованій території (закритих приміщеннях) і гру на вулиці. Необхідно також ухвалити кілька законодавчих актів: одним законом потрібно прописати шляхи розвитку грального бізнесу, іншим - особливості оподаткування кожного з його секторів.

Крім того, потрібен також окремий закон, який зафіксував би соціальну відповідальність ігрових компаній, принцип відповідальної гри. Важливо, щоб закон гарантував стабільність державного регулювання у цій сфері, щоб не виникали ситуації, схожі на нинішню: спочатку видали ліцензії, потім змінили законодавство і просто викинули з ринку окремих гравців. Крім того, важливо, щоб у Мінфіні повноцінно запрацювала центральна система, яка забезпечить контроль над усіма гравцями цієї галузі в режимі онлайн.

Слід проводити відкриті аукціони з видачі відповідних ліцензій, розраховані на 10-15 років. Це, з одного боку, не дасть гральному бізнесу можливості піти в тінь, а з іншого - відкриє перспективу для залучення інвестицій.

На думку народного депутата, контроль над дотриманням законодавства у сфері грального бізнесу слід перекласти на самих учасників ринку. І якщо на ринку буде 5-7 компаній, які мають ліцензії на роботу в Інтернеті, на вулиці або в закритих приміщеннях, то нехай вони і створюють спеціальну контрольну організацію. А якщо, наприклад, в Інтернеті виявлять нелегальні компанії, достатньо передати відповідну інформацію Держслужбі із захисту інформації, і вона просто заблокує доступ до відповідного інтернет-майданчику.

Також на думку Кишкаря, вже для всіх очевидно, що податок на дрібні виграші - це абсурд. Людина могла сто разів програти, а коли нарешті виграла, мусить сплатити податок, і знову опинитися в мінусі. Така сама нісенітниця і в оподаткуванні самих операторів лотерей - у них зараз 3 або 4 фактичні податки на податок з прибутку. Для нормального адміністрування податків оподаткування операторів потрібно спростити, а гравці повинні платити податок тільки з великих виграшів.

Павло Кишкар переконаний, що здійснити пропоновані ним реформи можна вже наступного року, для чого необхідно окремим законом внести зміни до Податкового кодексу, і вже перший квартал 2016 року розглядати як тестовий для нових правил для грального бізнесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram