ГоловнаПолітика

Європейська партія розкритикувала вибори і попросила забути про Асоціацію з ЄС

Мартенса здивувала позиція європейських соціалістів.

Європейська партія розкритикувала вибори і попросила забути про Асоціацію з ЄС
Фото: Макс Левин

Президент Європейської народної партії (ЄНП) Вільфред Мартенс заявляє, що українська влада вела "нечесну гру" під час парламентських виборів.

Про це йдеться заяві Мартенса.

"Проведення виборів в Україні не стало несподіванкою для міжнародного співтовариства. За останні два з половиною роки Президент Янукович і його уряд були дуже послідовні в нівелюванні демократичних здобутків Помаранчевої революції: організація політично мотивованих судових процесів для того, щоб посадити за ґрати ключових лідерів опозиції, таких як Юлія Тимошенко, закриття незалежної преси, а тепер проведення виборів у непрозорий і некоректний спосіб", - заявив європейський політик.

Дані, оприлюднені на сайті ЦВК, загалом збігаються з даними екзит-полів і тими даними, які надали соціологи. Це класичний приклад проведення вільних, демократичних виборів. Про які фальсифікації можна говорити, якщо практично повністю збіглися офіційні дані з даними екзит-полів?

— Микола Азаров, прем'єр-міністр

"На відміну від європейських соціалістів, які зробили незрозумілу заяву, що вибори "відповідали закону", заяви, що їх зробили місії спостерігачів Європейського парламенту, ПА ОБСЄ, ПА Ради Європи та ПА НАТО, вказують на "нечесну гру" влади країни під час цих виборів на користь провладних партій (Партія регіонів і Комуністична партія) і перешкоджання опозиції. На жаль, спотворені результати цих виборів тільки посилять позиції Президента Януковича, який хоче зруйнувати Україну на її шляху до демократії, верховенства закону та євроатлантичної інтеграції", - зазначив президент ЄНП.

Читайте:

Президент ЄНП: Тимошенко - це приклад боротьби за демократію

"З іншого боку, якщо новий уряд Партії регіонів буде щирим у просуванні європейської інтеграції України, він мусить спершу звільнити всіх політичних ув'язнених і відмовитися від авторитарних методів. Але в нинішніх умовах угода про асоціацію між Україною та ЄС не може і не буде ратифікована. Водночас ЄНП буде повністю підтримувати основні опозиційні партії - "Батьківщину" і "УДАР" у їх боротьбі проти авторитаризму", - додав Мартенс.

Як раніше повідомляли, Міністерство закордонних справ Бельгії висловило своє занепокоєння відступом України від принципів верховенства права і демократії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram