ГоловнаПолітика

УЄК закликав "Свободу" відмовитися від "шокуючої риторики" в Раді

Націоналістів просять не обмежувати гідність представників "не титульної" нації.

УЄК закликав "Свободу" відмовитися від "шокуючої риторики" в Раді
Фото: http://transkarpatia.net

Український єврейський комітет закликав Всеукраїнське об'єднання "Свобода" усвідомити свій новий політичний статус, а також відмовитися у своїй риториці від таких гасел, які утискають гідність представників "не титульної" нації.

Про це йдеться в заяві організації з приводу проходження ВО "Свобода" до Верховної Ради за результатами парламентських виборів в Україні.

У заяві наголошено, що вперше в новітній історії України в парламенті буде представлена націоналістична партія, гасла якої викликають певне неприйняття у значної частини громадян України, однак це факт, з яким не можна не рахуватися. "Ми не розділяємо, але поважаємо вибір тієї частини українського народу, яка підтримала ВО "Свободу" та її представників на парламентських виборах", - зазначили в УЄК.

Разом з тим, в організації закликали політиків-націоналістів "відповідально усвідомити свій новий політичний статус", а також відмовитися в своїй риториці від таких гасел, які утискають гідність представників "не титульної" нації, що може призвести до ускладнень у взаєминах України з її східними та західними сусідами і які мають неоднозначне сприйняття більшістю громадян України та світовою громадськістю.

В УЄК також зауважили, що історія знає достатньо прикладів того, як радикальні партії "дорослішали" і ставали респектабельними політичними силами, відмовившись від епатажних політичних витівок і шокуючої риторики. "Ми хочемо вірити в те, що прихід націоналістів до парламенту спричинить не наступ на національні, релігійні та культурні традиції різних громад, які упродовж довгих років мирно співіснують в Україні, а сприятиме захисту та зміцненню українських традицій, гуманітаризації політики, збереженню ідейного різноманіття українського суспільства", - йдеться в заяві.

"Перед українськими націоналістами сьогодні відкривається унікальний історичний шанс - своєю практичною парламентською роботою або спростувати численні антинаціоналістичні стереотипи, або затвердити і збільшити існуючі в суспільстві побоювання", - наголошено в заяві Українського єврейського комітету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram