ГоловнаПолітика

Центрально-європейська група моніторингу не побачила серйозних порушень на виборах в Україні

Спостерігачі вважають, що ЗМІ мали змогу повноцінно висвітлювати перебіг подій.

Центрально-європейська група моніторингу не побачила серйозних порушень на виборах в Україні
Фото: atn.ua

Парламентські вибори в Україні пройшли в атмосфері прозорості та демократії, незначні порушення не вплинули на волевиявлення громадян, зазначають спостерігачі міжнародної громадської організації "Центрально-європейська група політичного моніторингу".

"Порівняно з 2010 роком у виборах 2012 року брали участь і партії, і окремі громадяни, і це вже ознака демократії. Центральна виборча комісія проводила свою роботу ефективно і доволі об'єктивно", - сказала експерт, юрист, політолог (США) Лідія Лоусон на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

За її словами, установлення веб-камер на виборчих дільницях і присутність великої кількості спостерігачів "забезпечили прозорість виборчого процесу і зменшили кількість порушень".

Лоусон зазначила, що ЗМІ мали змогу повноцінно висвітлювати перебіг виборів, що також є свідченням демократичності.

Щодо українських громадян, то спостерігач зазначила їхню спокійну реакцію на виборах, але й звернула уваги на те, що частина українців не були готові до виборів.

"Наші спостерігачі зафіксували кілька незначних порушень,... але вони не були системними і не вплинули особливо на результати голосування. Вибори в Україні були організовані на високому рівні і проводилися відповідно до європейських, міжнародних стандартів... Результати цих виборів відобразили реальне волевиявлення народу", - заявила Лоусон.

Говорячи про порушення, які зафіксували на виборах, вона повідомила: "У так званий "день тиші" в Києві та Київській області спостерігався деякий чорний піар, випадки агітації. Також деякі дільниці відчинилися із затримкою, не всі члени комісії отримали достатню підготовку". Однак при цьому вона зауважила, що ці порушення жодним чином не вплинули на загальну картину виборів.

Президент медіа-холдингу "Медіа-СІЕТ" (Іспанія) Педро Моуріньо Узал відзначив високий рівень організації виборів, систему контролю і безпеки під час голосування. "Українці зробили свій вибір в атмосфері абсолютної свободи", - сказав він.

Тим часом він звернув увагу на необхідність поліпшити деякі виборчі моменти, зокрема, розширити участь українських спостерігачів і політичних партій.

"Україна довела, що вона стоїть на шляху до реальних стандартів демократії", - резюмував член міжнародного комітету партії "Народ свободи" (Італія) Алессіо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram