ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

КВУ: Порушення на виборах у межах норми

Серед основних порушень відзначають підкуп виборців і псування бюлетенів.

КВУ: Порушення на виборах у межах норми
Черниговская область
Фото: Макс Левин

Комітет виборців України заявляє, що порушення під час голосування на парламентських виборах в Україні не мали масового та системного характеру.

"Порушення виборчого законодавства під час підготовки та проведення голосування було зафіксовано в більшості регіонів України. Однак вони не мали масового та системного характеру", - йдеться в попередній оцінці КВУ голосування та підрахунку голосів на виборах 28 жовтня, оприлюдненій на прес-конференції в понеділок у Києві.

Водночас у комітеті відзначають, що значний вплив мали порушення та недоліки на ранніх етапах виборчого процесу. Зокрема, під час утворення виборчих округів, формування виборчих комісій, проведення передвиборної агітації.

Як зазначають у КВУ, найпоширеніші недоліки - це переформатування складу виборчих комісій безпосередньо перед днем голосування, низька якість списків виборців, часті випадки підкупу виборців, які залишилися без належного реагування правоохоронних органів і могли вплинути на результат волевиявлення в деяких одномандатних округах.

Серед інших порушень - відсутність на деяких дільницях достатньої кількості виборчих бюлетенів, неправильне використання штампу "вибув" для внесення змін до бюлетенів і зловживання, пов'язані з голосуванням удома.

Нагадаємо, органи внутрішніх справ станом на 07:00 29 жовтня 2012 року зареєстрували 584 повідомлення, прямо або побічно пов'язані з виборчим процесом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram