ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Ці вибори дуже важливі для майбутнього України в ЄС, - міжнародний спостерігач

Представники ЄС стверджують, що вибори є "відкритими і прозорими".

За словами спостерігача від Євросоюзу на парламентських виборах, болгарського політика Крістіана Вігеніна, "день виборів минає дуже тихо". Вігенін також наголошує, що його команда спостерігачів, яка відвідала Переяслав-Хмельницький і Бориспіль, вважає, що нічого не перешкоджає громадянам України голосувати.

Про це повідомляє болгарське видання CROSS.

"Я думаю, що інновації, які дозволяють переконатися, що вибори дійсно можуть бути відкритими і прозорими, - це камери, які встановлено на кожній виборчій дільниці, - зазначив болгарський політик. - Окрім того, я можу сказати, принаймні спираючись на те, що кажуть мої колеги, що не тільки в Київській області, а й деінде в країні, де є наші спостерігачі, зрозуміло, що ситуація така сама. Я думаю, принаймні наразі, можна привітати Україну й українських громадян із тим, що вибори минають дуже спокійно".

За словами політика, лише "декілька елементів" можуть затьмарити ці вибори. Перший з них - те, що опозиційний лідер Юлія Тимошенко "перебуває у в'язниці за звинуваченнями, які не є політичними", однак через це вона не може брати участь у кампанії і бути одним із кандидатів у депутати. Другий елемент - те, що, згідно з аналізами неурядових організацій, владна партія отримала серйознішу підтримку ЗМІ. Останнім елементом є активне використання адміністративного ресурсу владною партією.

Вігенін також наголосив, що від цих виборів багато в чому залежить те, яким буде майбутній розвиток відносин України з ЄС. За його словами, ситуація навколо колишнього прем'єр-міністра Тимошенко й інші проблеми "кинули тінь на готовність України рухатися до зближення з Європейським Союзом і до підвищення стандартів". Утім, політик сподівається, що після виборів "європейська перспектива" України відновиться, чому посприяє позитивна оцінка виборчого процесу.

Він також зазначив, що основна місія спостерігачів полягає в тому, щоб бути на виборчих дільницях, у тому числі під час підрахунку голосів. Вігенін також нагадав, що завтра делегація Європейського парламенту збереться, щоб дати остаточну оцінку парламентським виборам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram