ГоловнаПолітика

"УДАР" вимагає від ЦВК і МВС негайного втручання в ситуацію в Донецьку

Відповідні вимоги вже підготовлено.

"УДАР" вимагає від ЦВК і МВС негайного втручання в ситуацію в Донецьку
Фото: Макс Левин

Координаційний центр опозиційних сил, міжнародних і місцевих спостерігачів, організований "УДАРом" у Донецьку, вимагає від голови ЦВК і міністра внутрішніх справ негайно втрутитися в ситуацію з конкретними порушеннями під час голосування в Донецькій області, усунути їх і покарати винуватців. Про це заявив координатор центру Валентин Наливайченко. Відповідні вимоги вже підготовлено та відправлено у ЦВК і МВС.

"Ми вимагаємо від міністра внутрішніх справ конкретних кримінальних справ і вказівок підлеглим негайно розслідувати і покарати винних у фактах незаконного вкидання бюлетенів на виборчій дільниці 140 739 (м. Димитров) 50 округу і на виборчих дільницях 46-го і 55 округів", - повідомив Наливайченко. В одному з випадків порушника навіть спіймали "на гарячому", однак на спостерігача, який зафіксував факт порушення, чиниться тиск, а місцеві правоохоронці бездіяльні.

Від голови ЦВК вимагають негайно втрутитися в ситуацію на дільницях 141043 і 141827 в 55 окрузі та 141880 в 43 окрузі, де відпрацьовують технологію фальсифікації виборів за допомогою урн для голосування, і відновити законний порядок. Наприклад, на дільниці має бути шість урн, з них ставлять тільки три, а три інші залишають "про запас", що є порушенням закону. Ці запасні урни потім можуть заповнити "потрібними" бюлетенями та врахувати під час підрахунку голосів.

"Ми вимагаємо, щоб закону дотримувалися всі дільничні й окружні виборчі комісії, а відповідальні особи в комісіях були покарані", - сказав Наливайченко.

Як повідомляли, в Донецьку для протидії фальсифікаціям у день і ніч виборів "УДАР" організував роботу спільного координаційного центру всіх опозиційних сил, а також міжнародних і місцевих спостерігачів. "Ми об'єднуємо зусилля і всіх опозиційних партій, і спостерігачів - місцевих і міжнародних, зокрема, місій спостереження ОБСЄ, Канади, Українського Конгресового Комітету Америки - й у день виборів ми з моїми колегами працюємо саме тут, щоб захистити голос кожного громадянина, незалежно від політичних симпатій", - сказав Наливайченко.

43 округ, урни доправляють тільки о 1-й дня, а не вранці, як потрібно за законом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram