ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Українське МЗС запевняє Єврокомісію в прозорості діяльності ЦВК

Міністерство звертає увагу на заяву передвиборної місії спостерігача ПАРЄ.

Українське МЗС запевняє Єврокомісію в прозорості діяльності ЦВК
Фото: novostiua.net

Міністерство закордонних справ України запевняє Європейську комісію в прозорості діяльності Центральної виборчої комісії.

Про це йдеться в оприлюдненому коментарі МЗС.

"Ми були здивовані появою певних сумнівів у прозорості діяльності ЦВК, висловлених прес-секретарем верховного представника з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон", - зазначили в міністерстві.

"Проте причин для занепокоєння немає, оскільки ЦВК змодельована за прикладом аналогічних європейських інститутів, а прозорість і її діяльність у минулому отримували схвальні відгуки від представників ПАРЄ й інших організацій", - наголосили в МЗС, додавши, що "робиться все можливе, щоб забезпечити проведення виборів 28 жовтня відповідно до міжнародних стандартів".

"Рівні умови та сприятливе виборче середовище гарантовані тим фактом, що кожна парламентська політична партія, проурядова чи опозиційна, представлена у ЦВК і в рамках закритих організаційних засідань, і під час ключових за змістом для виборів відкритих заходів", - наголошено в коментарі.

МЗС також звертає увагу на заяву передвиборної місії спостереження ПАРЄ від 22 вересня ц.р., в якій, зокрема, зазначено, що резонансні судові справи не слід використовувати для делегітимізації виборів.

"Духу і букві цього висновку авторитетної європейської організації, на жаль, суперечать ремарки окремих представників Європейської комісії щодо того, що засудження деяких колишніх посадових осіб може вплинути на їхні оцінки виборчого процесу", - зазначили в МЗС.

24 жовтня державний секретар США Гілларі Клінтон і верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої безпеки та політики безпеки Кетрін Ештон у своїй статті для New York Times закликали українську владу провести вільні вибори.

"Ми стурбовані повідомленнями про використання адміністративного ресурсу в інтересах кандидатів з владної партії та труднощі, з якими зіткнулася низка ЗМІ. Крім того, ми стурбовані тим, що Центральна виборча комісія проводить закриті засідання, а також відсутністю представників деяких політичних партій в окружних і виборчих комісіях", - йдеться, зокрема, в їхній статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram