ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Спостерігачі "За справедливі вибори" не побачили серйозних порушень на виборах у Раду

Члени місії позитивно оцінили виборче законодавство України.

Спостерігачі "За справедливі вибори" не побачили серйозних порушень на виборах у Раду
Фото: obozrevatel.com

Міжнародні спостерігачі організації "За справедливі вибори" заявляють про відсутність серйозних порушень під час виборчої кампанії в Україні напередодні парламентських виборів.

"Ті порушення, які ми побачили, не були суттєвими, а скарги, які подавали до судів, до виборчої комісії, на наш погляд, були необґрунтованими", - повідомив представник організації, адвокат Міхаель Хохендаль (Німеччина) на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Якщо демократичний світ і місії спостерігачів не заявлять урешті-решт, що (парламентські вибори) не є ні вільними, ні чесними, то ми побачимо легітимізацію української диктатури, диктатури Віктора Януковича

— Євгенія Тимошенко, донька екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко

Він позитивно оцінив виборче законодавство України, яке відповідає європейським стандартам. Зокрема, Хохендаль відзначив важливість існування єдиного реєстру виборців і наявність можливості перевірити правильність своїх даних у цьому списку.

Окрім того, юрист позитивно оцінив встановлення веб-камер на виборчих дільницях. "Це забезпечує відкритість виборчого процесу та загалом дає змогу ознайомитися з перебігом виборчого процесу, таким чином, забезпечуючи демократичні стандарти", - сказав Хохендаль.

Адвокат Сергій Мірзоєв (Росія), своєю чергою, звернув увагу на виникнення "нових явищ" під час нинішньої виборчої кампанії в Україні. "По-перше, на відміну від попередніх виборів, виборче законодавство стабільне", - сказав він.

Що стосується встановлення камер на виборчих дільницях, то юрист бачить позитивний ефект від такого нововведення. За його словами, це може бути стримуючим фактором для правопорушень на виборах. Окрім того, додав Мірзоєв, у разі якихось судових розглядів, відео з такої камери може бути доказом, а скарги можуть ґрунтуватися на таких матеріалах.

До того ж, він відзначив відсутність проблем із фінансуванням виборчих комісій, судів на відміну від попередніх виборів, а також суттєве зростання рівня політичної конкуренції на цих виборах.

Згадав Мірзоєв і про деякі проблеми виборчого процесу, зокрема, що стосуються використання адмінресурсу. "Одна з рекомендацій, яку, мабуть, сформулюємо за підсумками виборів, буде пропозиція законодавцям сформулювати, що це таке адміністративний ресурс і як із цим боротися", - сказав юрист.

Крім того, за словами Мірзоєва, необхідно у правовому полі визначити термін "непрямий підкуп виборців", який теж існує під час виборчих кампаній. За його словами, до спостерігачів багато разів зверталися учасники виборчого процесу із заявами щодо підкупу на місцях. "Ті, хто має в своєму розпорядженні хоч якісь ресурси, застосовує це в агітаційних цілях", - пояснив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram