ГоловнаПолітика

Венеціанська комісія квапить Україну з переглядом Конституції

Президент організації задоволений співпрацею з Україною.

Венеціанська комісія квапить Україну з переглядом Конституції
Фото: pravo.ru

Президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо закликає українську владу прискорити процес перегляду Конституції і сподівається, що Венеціанську комісію буде залучено до цього процесу.

"Я вже доволі довго говорю, що більшість українських проблем можня вирішити за допомогою перегляду нинішньої Конституції. Я закликаю українську владу та Президента інтенсифікувати цей процес", - заявив Букіккіо в інтерв'ю "Інтерфаксу".

Він висловив упевненість, що після виборів Венеціанська комісія буде тісно співпрацювати з Конституційною асамблеєю. "Їх робота дуже важлива, і ми, як Венеціанська комісія, хотіли б бути залученими в це питання. Я сподіваюся, що швидкого прогресу можна досягнути, зокрема, у сфері зміцнення незалежності судової системи, місцевого самоврядування. Для нас це - одні з термінових реформ", - зазначив Букіккіо.

Президент Венеціанської комісії також висловив сподівання, що після парламентських виборів в Україні всі політичні сили "зможуть зрозуміти важливість перегляду Конституції для того, щоб поліпшити багато сфер, зокрема, судову, самоврядування та прокуратуру". "Це питання, які вимагають негайного вирішення", - наголосив він.

Характеризуючи загалом співпрацю з Україною, Букіккіо назвав її "дуже хорошою". "Співпраця хороша й дуже об'ємна. На сьогодні вона дещо менш інтенсивна через проведення парламентських виборів, але я впевнений, що відразу ж після їх закінчення співпрацю буде продовжено так, як це було в минулому", - сказав він.

Разом з тим, Букіккіо наголосив і на існуючих проблемах у сфері імплементації рекомендацій Венеціанської комісії. "Наприклад, деякі аспекти розпочатої судової реформи виглядають для нас проблемними, не було ще серйозної реформи щодо системи прокуратури", - пояснив він.

Нагадаємо, член Конституційної асамблеї Ігор Коліушко вважає, що проведена конституційна реформа може нашкодити конституційному ладу України. На його думку, конституційній реформі мало б передувати припинення порушення Конституції органами влади, відповідальними за проведення реформи, інакше щирість їхніх намірів і легітимність ухвалених рішень опиняться під великим сумнівом.

Варто також відзначити, що секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук прогнозує проведення референдуму щодо внесення змін до Конституції.

Перше засідання Конституційної асамблеї відбулося 20 червня. 1 жовтня Президент Віктор Янукович змінив склад Конституційної асамблеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram