ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Бюлетені доставили майже у всі виборчкоми

Бюлетені надруковані на більш якісному папері, ніж той, на якому друкують гроші, - голова КВУ.

Бюлетені доставили майже у всі виборчкоми
Фото: Макс Левин

Вчора, 23 жовтня, окружні виборчі комісії отримали комплекти бюлетенів для виборів у Верховну Раду.

Бюлетенів цього року було надруковано близько 74 млн, у тому числі запас - 0,5% для кожної дільниці, пише "КоммерсантЪ".

Виготовлені бюлетені мають декілька ступенів захисту. "Бюлетені надруковані на спеціальному рельєфному папері, він навіть якісніший, ніж той, на якому друкують гроші", - сказав голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Як і у випадку з президентськими виборами 2010 року, на бюлетень нанесені спеціальні знаки, які видно в інфрачервоному світлі, а номер дільниці проставлено фарбою, що проявляється на зворотному боці бюлетеня, відзначає видання.

Згідно з формою, затвердженою ЦВК, назви партій і імена кандидатів будуть надруковані з однієї сторони аркуша українською мовою. Довжина бюлетеня з переліком партій становитиме 60 см, а ширина - 20 см. Він буде вдвічі коротший від бюлетеня, використаного на чергових парламентських виборах 2006 року, в яких брали участь 45 партій і блоків.

Розмір аркуша для голосування в мажоритарних округах залежатиме від кількості кандидатів. Зокрема, бюлетень з кількістю кандидатів менше за шість має довжину 27 см, до 20 кандидатів - 56 см, а в окрузі з 48 кандидатами - 90 см. З урахуванням цього, найкоротший бюлетень кинуть в урну для голосування виборці округів №41 і №53 (Донецька область - 4 кандидати), а найдовший - в окрузі №95 (Київська область - 48 кандидатів).

За словами члена ЦВК Броніслава Райковського, зараз бюлетені знаходяться в ОВК, а за три дні до виборів, у четвер, ОВК повинні розпочати видачу бюлетенів дільничним виборчим комісіям.

Як сказав Черненко, бюлетені будуть доставлені в дільничні виборчкоми членами комісій під охороною співробітників МВС. Після їх перерахунку документи будуть закриті в опечатаному сейфі до дня виборів. "Як тільки бюлетені опиняться в ДВК, їх охорону будуть цілодобово здійснювати співробітники МВС", - додав експерт.

Раніше голова КВУ нагадав, що новий закон про вибори дозволяє замінити бюлетень в разі помилки виборця на його прохання.

Відзначимо також, в місці зберігання виборчих бюлетенів в приміщенні окружної виборчої комісії в Полтаві сталася аварія мереж водопостачання: водою залито і зіпсовано частину бюлетенів для голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram