ГоловнаПолітика

Лазаренко: "Я не давав держгарантій з боргу ЄЕСУ"

Екс-прем'єр України рішуче відмежувався від таких звинувачень.

Лазаренко: "Я не давав держгарантій з боргу ЄЕСУ"
Фото: ukrgazeta.com

Екс-прем'єр України Павло Лазаренко заявляє, що під час перебування головою уряду країни не давав російській стороні жодних письмових гарантій з боргу корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), через який український уряд зараз судиться з Міноборони РФ.

"Я детально ознайомився з публікаціями в українській пресі. Мовляв, проти мене можуть порушити кримінальну справу щодо подій 15-річної давності. Хочу рішуче відмежуватися від таких звинувачень - уряд Лазаренка ніколи не надавав гарантій за розрахунками приватних структур ані уряду РФ, ані РАО "Газпром", - заявив Лазаренко РИА Новости в інтерв'ю, отриманому по електронній пошті через американських адвокатів.

Нагадаємо, господарський суд Києва 19 вересня частково задовольнив позов Міноборони Росії, зобов'язавши Україну виплатити близько 390 мільйонів доларів боргу ЄЕСУ, який утворився 1990-их років, коли корпорацію очолювала Юлія Тимошенко. Зараз Мінфін України, держказначейство і корпорація ЄЕСУ оскаржують це рішення у вищій інстанції.

"Упевнений, посилання російської сторони на якісь оригінали документів - груба підробка, а завірені копії за всіма міжнародними стандартами недійсні. Навіть якщо припустити, що такий лист був, то він вказує лише на наміри і не є гарантією", - сказав Лазаренко, додавши, що "таких листів в середині 90-х були підписані сотні".

Також екс-прем'єр назвав рішення Господарського суду Києва безпрецедентним і таким, що свідчить про "правовий нігілізм судді".

Російська сторона стверджує, що заборгованість виникла у другій половині 90-х років, коли очолювана Тимошенко корпорація не виконала угоду про постачання продукції для потреб російського оборонного відомства від 1997 року.

Повідомляли, що Лазаренко, який тоді очолював уряд України, дав керівництву РФ письмові державні гарантії погашення цього боргу. Тим часом представники українського уряду вважають, що гарантії не були оформлені належним чином, тому позов російського Міноборони не підлягає задоволенню. Так, представник ЄЕСУ заявляв на процесі, що в матеріалах справи відсутні оригінали листів Лазаренка екс-главі російського уряду Віктору Черномирдіну, в яких би давалися гарантії керівництву РФ. Представлені ж копії, за його словами, не завірені належним чином.

Як відомо, зараз Лазаренко відбуває дев'ятирічний термін в американській в'язниці за звинуваченням у здирництві, шахрайстві і відмиванні грошей. 1 листопада він виходить на волю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram