ГоловнаПолітика

Суд призупинив апеляцію у справі виплати Кабміном боргів ЄЕСУ

Кабмін просить зупинити провадження у зв'язку з розслідуванням СБУ.

Суд призупинив апеляцію у справі виплати Кабміном боргів ЄЕСУ
Фото: Макс Левин

Київський апеляційний господарський суд призупинив апеляцію на рішення Господарського суду Києва, яким суд зобов'язав Кабінет міністрів України виплатити Міністерству оборони РФ 3 млрд 113 млн грн боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України".

Представник Кабінету міністрів України звернувся до Апеляційного господарського суду Києва з проханням зупинити провадження з розгляду апеляції у зв'язку з розслідуванням Службою безпеки України (СБУ) аналогічного кримінальної справи, передає Інтерфакс-Україна.

На засіданні в понеділок головуючий суддя Віктор Шапран повідомив, що 19 жовтня до суду надійшло клопотання від Кабінету міністрів України. Представник Кабміну Андрій Богдан, заявляючи клопотання, повідомив, що слідчий відділ СБУ розслідує кримінальну справу, і предмет позову у господарській справі аналогічний суті кримінальної справи.

За словами Богдана, для всебічного розгляду справи необхідно отримання інформації від СБУ про стан розгляду цієї справи. А Господарський суд повинен зупинити провадження для з'ясування всіх обставин. "Просимо надіслати в СБУ матеріал господарської справи... У зв'язку з цим зупинити провадження (розгляду апеляцій на рішення про виплату українським урядом боргу ЄЕСУ перед Міноборони РФ - Ред.) до завершення розслідування кримінальної справи", - сказав представник Кабміну.

На цю мить суд пішов до нарадчої кімнати для ухвалення рішення щодо заявленого клопотання.

Нагадаємо, Міноборони РФ звернулося в Госпсуд Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239,45 млн грн у справі корпорації ЄЕСУ. Російська сторона зажадала залучити в якості відповідача, крім Кабміну України, Держказначейство. ЄЕСУ в справі фігурує в якості третьої особи.

Суд 19 вересня частково задовольнив цей позов, незначно зменшивши суму виплати.

Борг виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Юлією Тимошенко не виконала угоду про постачання продукції для потреб російського оборонного відомства.

Суперечка в суді виникла щодо того, чи був цей борг гарантований урядом України, тобто чи перейшов обов'язок його повертати на держбюджет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram