ГоловнаПолітика

Литвин знає, що за його крісло вже триває боротьба

Спікер зазначає, що потрібно зробити все, щоб не перетворити парламент на "іграшку в руках політичних фракцій".

Литвин знає, що за його крісло вже триває боротьба
Фото: segodnya.ua

Уже сьогодні відбувається боротьба низки політичних груп за посаду спікера в новому складі парламенту.

Про це голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив сьогодні журналістам, коментуючи прийняття за основу змін до регламенту, які передбачають обрання спікера не таємно бюлетенями, а відкрито в сесійній залі.

"Я не відкрию великої таємниці, якщо скажу вам, що вже нині триває між групами, майбутніми фракціями боротьба за посаду голови Верховної Ради України, в тому числі всередині команд, які демонструють начебто показову монолітність", - сказав Литвин.

При цьому спікер наголосив, що через прийняття відповідного законопроекту нічого надзвичайного не сталося.

Він нагадав, що з цього приводу є рішення Конституційного Суду.

"А український Конституційний Суд найбільш конституційний суд у світі, як нам відомо, і потрібно рішення Конституційного Суду виконувати, незалежно від того подобається воно комусь чи ні", - сказав спікер.

Литвин також додав, що після рішення КС норма щодо обрання спікера таємно вже не діє і тепер парламент, внісши зміни до Регламенту, виконує формальні речі.

"Крім того, відповідний законопроект ухвалено лише в першому читанні. Ви розумієте чому за основу - тому, що вибори і їх результати можуть вносити певні корективи", - сказав він.

Водночас Литвин зауважив, що потрібно зробити все, щоб не перетворити парламент на "іграшку в руках політичних фракцій". За його словами, це повинні зрозуміти і ті, хто сьогодні бореться за спрощення системи обрання спікера, маючи на меті посісти цю посаду. "Вони повинні подумати, як їм працюватиметься, коли вони  залежатимуть від примх тієї чи іншої потужної політичної сили або від домовленостей кількох політичних фракцій або груп у парламенті", - сказав Литвин.

Нагадаємо, 4 липня парламент замінив таємне голосування відкритим при відкликанні та призначенні спікера, проголосувавши за відповідний законопроект №10677, проте цей законопроект так і не було підписано спікером і зараз він перебуває на стадії підписання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram