ГоловнаПолітика

Київ пообіцяв Брюсселю зміну уряду після виборів

Україна має намір нормалізувати відносини із Заходом.

Київ пообіцяв Брюсселю зміну уряду після виборів
Фото: horoshienovosti.com.ua

Керівництво Євросоюзу готове зустрітися з Президентом Віктором Януковичем на саміті Україна-ЄС на початку 2013 року, "після виборів і переформатування уряду".

Про це пише видання "КоммерсантЪ-Украина".

"Ми чекаємо на проведення виборів 28 жовтня і формування нового уряду, щоб розпочати підготовку до чергового саміту Україна-ЄС. Радше за все, саміт відбудеться на початку 2013 року... Це - спільна офіційна позиція Європейської ради (ради голів держав-членів ЄС) і Єврокомісії", - заявив виданню офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Петер Стано.

"Цю позицію поділяє також Європейська служба зовнішніх дій", - доповнила його Майя Коч'янчич, спікер високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

Позиція ЄС, яка передбачає обов'язкову ротацію Кабміну, не узгоджується з українською Конституцією, яка не передбачає зміни уряду після парламентських виборів. Джерело видання уточнило, що це не є односторонньою вимогою ЄС - перебіг подій, підсумком яких стане саміт, нібито узгоджено Євросоюзом на переговорах із можновладним представником уряду. За розрахунками співрозмовника видання, саміт може відбутися наприкінці січня - на початку лютого.

Сьогодні зарано говорити про точну дату саміту Україна-ЄС, оскільки головна увага зосереджена на майбутніх парламентських виборах. Тому необхідно почекати, поки минуть вибори і буде дано їхню оцінку

— Ян Томбінський, посол ЄС в Україні

Учора це побіжно підтвердив голова департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин, який окреслив таку саму схему підготовки до заходу. "Бажання наших європейських партнерів проводити саміт після того, як будуть повністю сформовані Верховна Рада, парламентська більшість і новий склад уряду, є логічним", - заявив він учора на брифінгу в Києві.

Варто зазначити, що відставка нинішнього Кабміну може бути одним з етапів нормалізації відносин України із Заходом.

На прийдешньому саміті може бути підписана Угода про асоціацію України та ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram