ГоловнаПолітика

Кремль намагається втримати Україну на газовій голці, - експерти

Російська влада прагне не допустити розвитку видобутку сланцевого газу в Україні.

Кремль намагається втримати Україну на газовій голці, - експерти
Фото: EPA/UPG

Влада Росії прагнутиме зберегти нинішні, вкрай вигідні для постачальника умови постачання природного газу в Україну, яка імпортує російського блакитного палива більше, ніж будь-яка інша держава, причому за однією з найвищих цін у Європі, вважають експерти.

"Росії вигідно мати такий великий ринок збуту і якомога більше збувати газу. Її мета - щоб ми не скорочували споживання, щоб ми використовували якомога більше енергоресурсів. Де багато енергоресурсів продається, там багато грошей відмивається, багато осідає в кишенях", - говорить Богдан Соколовський, енергетичний експерт, екс-уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки.

При цьому він переконаний, що владі України необхідно докладати максимум зусиль власне для скорочення споживання викопних імпортних енергоресурсів, передусім газу. "Ми маємо базу для порівняння - увесь світ споживає менше, ніж ми на душу населення", - сказав Соколовський.

Експерт вважає, що за кампанією з дискредитації в Україні відновної енергетики та використання альтернативних місцевих видів палива стоять Кремль і контрольовані ним нафтогазові компанії-гіганти. "Такий великий монополіст, яким є сьогодні "Газпром", володіє цілою мережею ЗМІ і, крім того, приховано впливає на ЗМІ в інших країнах", - зазначив він.

Член комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима, зі свого боку, заявив, що російська влада прагне не допустити головно розвитку видобутку сланцевого газу в Європі, зокрема в Україні.

"Росія дійсно відчутно працює в напрямку сланцевого газу, вона робить усе для того, щоб у нас нічого не вийшло і ми не видобували сланцевого газу", - сказав він, додавши, що Кремль залучив до цього процесу всі можливі ресурси, включно зі спецслужбами.

"У них усе переплетено, це одна потужна імперія. Якщо ж команда з Кремля робити все, щоб проекти були неуспішними, то вони залучать усі можливі важелі - і відчувається, що вони працюють у цьому напрямку... Навіть місцеві патріотичні організації, на мою думку, під впливом російських важелів вставляють палиці в колеса компаніям, які мають намір видобувати сланцевий газ", - зазначив Гудима.

Україна є ключовим покупцем російського газу. За даними Державної служби статистики, 2011 року вона збільшила імпорт природного газу на 22,4% порівняно з 2010 роком - до 44,8 млрд. куб. м. Німеччині "Газпром" торік продав тільки 34,02 млрд. куб. м, а всій Центральній Європі (Угорщина, Польща, Словаччина, Чехія, Румунія, Болгарія, Сербія, Хорватія, Словенія, Боснія і Герцеговина, Македонія) - 37,95 млрд. куб. м. При цьому Україна оплачує російський газ за вищими цінами, ніж більшість європейських країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram