ГоловнаПолітика

Суд відклав рішення щодо боргу ЄЕСУ на 22 жовтня

Представникам Феміди знадобився додатковий час для вивчення матеріалів справи.

Суд відклав рішення щодо боргу ЄЕСУ на 22 жовтня
Фото: mail.ru

Апеляційний Господарський суд Києва оголосив перерву до 22 жовтня в розгляді апеляцій на рішення суду нижчої інстанції про виплату урядом України Міноборони Росії більш ніж 3,1 млрд грн боргу корпорації ЄЕСУ.

Таке рішення оголосив головуючий у справі суддя Віктор Шапран.

"У засіданні оголошено перерву до 22 жовтня до 09:15", - заявив Шапран.

Перерву оголошено для додаткового вивчення матеріалів справи.

Раніше під час судового засідання представник корпорації ЄЕСУ Олександр Ковальчук подав суду заяву щодо необхідності закрити справу через термін давності. Крім цього, Ковальчук подав низку клопотань, серед яких він просив суд витребувати низку документів у Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів, а також визнати деякі докази у справі недійсними.

Суд відмовив у заявлених клопотаннях, а заяву про закриття справ не розглядав.

Ми оскаржуватимемо це рішення (Госпсуду Києва). Нині готуємо апеляцію. Я ніколи не дозволю собі сказати зневажливо про рішення суду. Я можу в душі з ним не погоджуватися, але критикувати не можу

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Нагадаємо, Міноборони РФ звернулося в Госпсуд Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239,450 млн грн у справі корпорації ЄЕСУ. Російська сторона зажадала залучити як відповідача, крім Кабміну України, Держказначейство. ЄЕСУ в справі фігурує як третя особа.

Суд 19 вересня частково задовольнив цей позов, незначно зменшивши суму виплати.

Борг виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Юлією Тимошенко не виконала угоди про постачання продукції для потреб російського оборонного відомства.

Суперечка в суді виникла щодо того, чи був цей борг гарантований урядом України, тобто чи перейшов обов'язок його повертати на держбюджет.

Українська сторона наполягала, що листи прем'єра Павла Лазаренка юридично не є держгарантією. Представники уряду України також вказували на закінчення терміну позовної давності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram