ГоловнаПолітика

Одеський митрополит склав панегірик Путінові

Агафангел захоплюється подвижництвом "вождя".

Одеський митрополит склав панегірик Путінові
Митрополит Агафангел
Фото: timer.od.ua

Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел надіслав Президентові Росії Володимиру Путіну привітання із 60-річчям, сповнене похвали та захоплення.

Привітання оприлюднено на сайті Одеської єпархії УПЦ МП.

Агафангел починає його з характеристики стану Росії на момент приходу до влади Путіна.

"Важкої для Батьківщини пори поставив Вас Божественний Промислитель світу на чолі Свого народу. Після розпаду спільної для всіх нас держави Росія була роздерта внутрішніми чварами, міжусобицями, країну накрила хвиля тероризму. Усе це загрожувало вже самому існуванню Вітчизни", - каже Агафангел.

Заслуги у виправленні ситуації, за словами митрополита, дозволяють порівняти Путіна з Мініним і Пожарським.

"Не випадково російський народ знову беззастережно обрав Вас Президентом країни, бо вдячна Росія завжди бачила і бачить у Вашій особі вождя, подвижницькі труди якого за значенням у її долі порівнянні з діяннями Кузьми Мініна і князя Дмитра Пожарського, 400-річчя подвигу яких всі ми молитовно шануємо цього року", - зазначає ієрарх.

Далі він розсипається у хвалебних епітетах на адресу Путіна.

"Ваша всебічно обдарована особистість державного масштабу гармонійно поєднує в собі великий розум, глибоку державну мудрість, справжнє благородство, високу духовність, дипломатичний талант, самовіддану сміливість, мужність і безстрашність, здатність побачити і визначити головні виклики сучасної епохи і своєчасно та гідно відповісти на них. Ваше серце вміщає в себе весь народ Росії, залишаючись уважним і чуйним до потреб кожної окремої людини з її проблемами, скорботами і переживаннями. Усе своє життя без решти Ви віддаєте беззавітному служінню Росії", - йдеться у привітанні.

Захоплюють Агафангела і труди Путіна в подоланні "трагічних наслідків розпаду союзної держави".

"Завдяки Вашій ініціативі та зусиллям міцніють державні та народні зв'язки в рамках Співдружності Незалежних Держав, створено ефективні інструменти реінтеграції братніх народів - Митний Союз і Єдиний Економічний Простір, - каже український митрополит. - Віримо, що з притаманною Вам твердістю і неухильною рішучістю, базованою на палкій вірі в Бога, Ви послідовно довершити і нове благе починання, також ініційоване Вами - побудову Євразійського Союзу, оновленої форми єдності наших народів, що відповідає викликам XXI століття. Усі ці процеси неможливо уявити без Вашої великої особистості".

Не забув Агафангел підтримати і боротьбу Путіна з Pussy Riot і опозицією.

"Глибокою і гарячою вдячністю Вам наповнені серця мільйонів православних вірян у всьому світі за те, як рішуче та безстрашно перед істерією, влаштованою псевдоінтелігенцією, ліберальними проплаченими ЗМІ та деякими західними організаціями, які уявили себе вершителями доль Росії, Ви стали на захист зневажених святинь і святої православної віри, нову війну якій оголосили послідовники безбожників і христоненависників минулого століття", - зазначає він.

Нарешті, повну підтримку Агафангела отримала і "модель церковно-державних відносин", яку Путін вибудовує спільно з патріархом Кирилом, яка, на думку митрополита, є зразком і прикладом для наслідування у світовому масштабі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram