ГоловнаПолітикаЖиття

На виборах недорахуються голосів українців у Росії

Посол України в РФ зазначив, що кількість українських громадян скоротилася з 2,9 до 1,9 мільйона осіб.

На виборах недорахуються голосів українців у Росії

Кількість українців у Російській Федерації скоротилося на 1 мільйон - з 2,9 до 1,9 мільйона осіб.

Про це заявив надзвичайний і повноважний посол України в Російській Федерації Володимир Єльченко. За словами дипломата, українська діаспора в Росії відрізняється від канадської чи американської тим, що вона "значно глибше інтегрована або асимільована в "російське суспільство".

"Я наведу таку цифру: був перепис населення Росії 2001 року і 2011 року. 2001 року українців було 2,9 мільйона, а зараз - 1,9", - зазначив посол.

Як вважає Єльченко, це пов'язано з тим, що просто на мільйон менше людей записали себе українцями. "Просто-таки з часом люди асимілюються. І навіть, якщо вони ще й розмовляють українською мовою, але вони вже себе українцями так не відчувають, як навіть 10 років тому, не кажучи вже про 20. Тобто не те, що не модно - немає потреби у Росії бути українцем, на жаль. Тут, мабуть, щось наша держава не зробила за ці роки, щоб зробити це популярним", - пояснив він.

Коментуючи ситуацію із закриттям в Росії за рішенням суду українських організацій, посол заявив: "Процес ліквідації ще не завершено: є ще певні апеляції, звернення. Інша справа - це дасть якийсь результат чи ні? Я думаю, що ні. Тому що це вже, можливо, не має сенсу, оскільки створена і майже пройшла сертифікацію необхідну нова організація, яка коротко буде називатися УКР - Український конгрес Росії".

"Ця організація провела з'їзд. Зараз вони в процесі написання статуту тощо. І це фактично буде організація, яка під іншою назвою буде складатися з тих самих людей, які входили в ті ліквідовані", - додав він.

За словами Єльченка, головна проблема ліквідованих організацій полягала "не в тому, що вони проводили якусь антиросійську діяльність, що є офіційною версією, а в тому, що вони не мали розгалуженої, чіткої роботи по всій території Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram