ГоловнаПолітика

Мартинюк визнав: закон про мови ухвалили з порушеннями

Віце-спікер нарікає на складність ситуації.

Мартинюк визнав: закон про мови ухвалили з порушеннями
Фото: Макс Левин

Закон "Про засади державної мовної політики" було ухвалено з порушеннями регламенту.

Про це перший заступник глави Верховної ради Адам Мартинюк визнає в інтерв'ю виданню "Київський Вісник".

"Можу сказати одне: так, дійсно, певні порушення при цьому були. В тому сенсі, що цей документ не розглядався у другому читанні за підсумковою таблицею", - визнав перший віце-спікер

"Разом з тим, ті, хто повинен був готувати таблицю, всіляко саботували це. Загалом зрозуміло: профільний комітет очолювали затяті опоненти цього закону. І вони ні в якому разі не допустили б його розгляду так, як це передбачає регламент: за порівняльною таблицею", - заявив Мартинюк.

Тому, пояснив він, документ винесли на розгляд раптово - щоб запобігти загостренню ситуації в сесійній залі і за її межами, оскільки не можна було виключити "захоплення будівлі Верховної ради найагресивнішими пронаціоналістично налаштованими силами".

Прошу притягнути до кримінальної відповідальності Мартинюка за порушення регламенту і те, що він поставив на голосування питання про ухвалення в цілому законопроекту №9073, що призвело до ухвалення Верховною Радою антиконституційного рішення, яке розколює українське суспільство

— З заяви народного депутата Юрія Кармазіна генпрокурору Віктору Пшонці.

"Ситуація була надзвичайно складною", - підкреслив перший віце-спікер.

"Тому довелося виходити з того, що краще трохи порушити ті чи інші правила та зберегти відносно спокійну обстановку процесу ухвалення закону, чим свідомо довести справу до серйозного політичного протистояння, яке цілком могло б закінчитися плачевно як для його учасників, так і для авторитету України в цілому як держави", - заявив Мартинюк.

Нагадаємо, 3 липня Верховна рада ухвалила мовний закон, який дозволяє надати мовам нацменшин статус регіональної мови.

Цей законопроект і його ухвалення викликали протести опозиції, громадських активістів, акції голодування у різних містах України.

Президент Віктор Янукович 8 серпня підписав закон "Про засади державної мовної політики".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram